Çözüme Evet Koalisyonu” adlı grup Taksim Hill Otel’de, Kürt sorununda başlatılan müzakerelere destek olmak için basın toplantısı yaptı. Toplantıya, bazı siyasetçi, akademisyen, sanatçı ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Balçiçek İlter'in basın açıklamasını okumasıyla toplantı başladı. İlter, “30 yıldır, her gün yürek çarpıntılarıyla uyanmamıza sebep olan… Nerede olursak olalım, hayatımıza damgasını vuran dev bir sorun çözülmek üzere, Kürt sorununda tarihi adımlar atılıyor. Çatışmaların sona ermesi, öncellikle gençlerin yaşamaya devam etmesi anlamına gelir. Ölümlerin durması anlamına gelir” dedi.

Balçiçek İlter sözlerinin devamında, ”Çözümü savunan milyonların sesi olmak için hep beraber harekete geçiyoruz. Ülkemizde birbirini tanıma şansı bulamamış milyonlara… Dinle, anlat, duy, konuş… diyoruz”  diyerek sözlerini şu cümlelerle bitirdi: ”Herkesin ve tüm kimliklerin ortak geleceğinin eşitlik içinde inşası açısından bu can alıcı meselenin çözümüne katkı sağlamanın insanlık borcu olduğuna inanıyoruz”.

Basın açıklamasından sonra sözü Yıldız Önen aldı. Önen, ”Uğur Kaymazların ve Ceylan Önkolların öldüğü bir savaşın sonuna geldik. Bu koalisyonda çözüme evet diyebilmek ve bu barış sesini çoğaltmak için bir araya geldik” dedi.

İnsanı Yardım Vakfı (İHH) adına avukat Gülten Sönmez,”26 Mayıs’ta büyük İstanbul yürüyüşüne herkesi bekliyoruz. Öncesinden özellikle gençlerin katılımını beklediğimiz 5 Mayıs İstanbul yürüyüşünü gerçekleştireceğiz. Her yerde ‘çözüme evet’ stantları kuracağız, üniversitelerde bilgilendirme faaliyetleri yapacağız. Bu çalışmalara herkesin katılımını bekliyoruz” dedi.

Toplantı yazar Oya Baydar, gazeteci Roni Margulies, akademisyen Ferda Keskin, Hayko Bağdat ve Ufuk Uras'ın konuşmalarıyla devam etti.  (Kadir Kaçan / Demokrat Haber)