Silopi'nin Görümlü beldesinde yaşayan tek Keldani yurttaş Petros Karatay, evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. 

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü (Bêspin) beldesinde yaşayan tek Hristyan Keldani yurttaş Petros Karatay gece askerler tarafından evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Geçtiğimiz aylarda gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Karatay’ın neden tekrar gözaltına alındığı öğrenilemedi. 
 
Karatay, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.  
 
1990'lı yıllarda Görümlü beldesinde yaşayan 4 bini aşkın Keldani, baskılar üzerine Fransa, Belçika, Almanya, Irak Federe Kürdistan Bölgesi ve çeşitli Avrupa ülkelerine göç etmişti. Bunlardan biri olan Karatay da Aksu (Herbol) köyünden Fransa'ya göç etmiş, 2013 yılında başlatılan Demokratik Çözüm ve Barış süreci ile birlikte geri dönüş yapmıştı.

KELDANİLER KİMDİR?

Papa’nın yetkilerini tanımakla beraber, kendilerine özgü ibadet biçimleri ve gelenekleri olan özerk bir Katolik kilisesini oluşturan Keldaniler, Irak’ta nüfusun yüzde 2,5’ini oluşturan ve sayıları tahminen 550 bin olan Hıristiyanlar arasında çoğunlukta yer alıyor.

Keldanilerin Ruhani liderleri olan Bağdat’ta yerleşik Keldani Patriği Üçüncü Emmanuel Delly, 2007 yılında Papa 16. Benedict tarafından kardinalliğe yükseltilmişti.

Keldani kilisesi, Nasturi kilisesini de kapsıyor ve bugün Irak’a ait olan topraklarda ikinci yüzyıldan bu yana varlığını sürdürüyor. Keldani Kilisesi’nin doğu kolu, Süryaniceyi kullanıyor. Bu dil, pek çok din bilimciye göre, İsa Peygamber ve havarilerince de konuşulan Aramice’nin dilbilimsel mirasçılarından biri.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı