Emel GÜLCAN / BİA

Zorunlu din dersi eğitimini protesto etmek isteyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çorum gönüllülerinin basın açıklamasına polis müdahale etti. Açıklama bir gün sonra, polis ablukasında yapılabildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çorum temsilcisi Halil Top, zorunlu din dersini protesto için, 19 Eylül'de Eti Anadolu Lisesi'nin önünde basın açıklaması yapacaktı. Ama başına gelmeyen kalmadı.

18 Eylül'de Halil Top, Hüseyin Gezer'le birlikte ertesi günkü açıklamanın duyurusunu dağıtırken gözaltına alındı. Haklarında çevreyi kirletme ve afiş asma yüzünden 154'er TL ceza kesildi.

19 Eylül'de Eti Anadolu Lisesi'nin önünde, basın açıklaması saati yaklaşırken, polis okulun çevresini ablukaya aldı. Halil Top'un verdiği bilgiye göre, basın açıklamasını bekleyen bir grup öğrenciye, emniyet güçleri kimlik sordu. Gençler, polise Eti Anadolu Lisesi öğrencileri olduklarını söylediler. Polis kimlik tespitinde ısrar edince, öğrenciler okulun içine kaçtılar. Öğrencilerin peşinden okul bahçesine giren polis, yakaladıkları İ.D.T ve İ.E.'yi darp edip, okuldan çıkarmaya çalıştı.

Olay yerine gelen ve müdahale etmeye çalışan Halil Top, Coşkun Şenol ve Hüseyin Gezer,  darp edilen öğrencilerle birlikte gözaltına alındı.

"OKUL İDARECİLERİ GÖZ YUMDU"

Konuyla ilgili Bianet'e açıklama yapan Halil Top "Darp edilenlerden biri benim çocuğum, diğeri de onun arkadaşı. Polis, okulun bahçesinde öğrencilerin kafasına, gözüne vurarak, karga tulumba çıkarmaya çalışıyordu. Basın açıklamasını dinlemeye gelen iki arkadaşımla, çocukları polisin elinden almak için bahçeye girdik. Çocukları kurtarmaya çalışırken, bizi de gözaltına aldılar. Okulun idarecileri de bu olaya göz yumdu."

"Basında yer alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin zorla okul bahçesine girmeye çalıştığı yönündeki haberler doğru değil. Bizi savcılığa bile çıkarmadılar. Karşı dava için avukatlarla görüşeceğiz. Çocuklar için hastaneye gittik ve Adli Tıp Raporu'yla darp izleri tescillendi."

Halil Top, 20 Eylül'de Milli Eğitim Müdürü tarafından makamına çağırıldı. Görüşmede basın açıklamasının okulun yakınında yapılmak istenmesinin, bu olaylara sebebiyet verdiği söylendi.

Halil Top zorunlu din dersinin kaldırılmasına yönelik açıklamasını 20 Eylül'de, polis ablukasında yapabildi.