Aleviler için katliam, yas, anma günleri bitmiyor. Bugün de sol ve muhalif mücadeleye destek veren Alevileri cezalandırmak ve sindirmek amacıyla yapılan Çorum katliamında öldürülen Aleviler anıldı.

 

Çorum’da 1980 yılında meydana gelen ve 57 kişinin öldüğü olayları anmak isteyen sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Alevi Kültür Merkezi'nin çağrısıyla Çorum AKM önünden Saat Kulesi Hürriyet Meydanı'na yürüdü.

 

'29 Mayıs-4 Temmuz 1980 unutmadık, unutturmayacağız' yazılı pankart taşıyan grup Gazi Caddesi güzergahında saat kulesine kadar yaklaşık 2 kilometre yürüdü.

 

Yürüyüş sırasında, 'Faşizme ölüm, halka hürriyet', 'Katil devlet hesap verecek', 'İnadına özgürlük', 'Çorum’u unutma, unutturma', ‘Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek' gibi sloganlar attı. Saat Kulesi'nde toplanan grup daha sonra olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevilerin inanışları doğrultusunda yaşamak istediklerini dile getirerek, "Davamız insanlık davasıdır. Eksiklerimize rağmen gelin bir olalım candaş olalım yoldaş olalım" dedi.

 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Çorum katliamında hayatını kaybedenleri anmak için 3 yıldır buluştuklarını belirtti. Barış ve kardeşlik için yürüdüklerini ifade eden Geçmez, "Bizler Dersim'i, Maraş'ı, Çorum'u yaşayanlarız. Halkların kardeşliği, insanlığın kardeşliği için buradayız. Aleviler hep olmuşlardır, bugün de buradadırlar. Alevilik vardır ve haktır" ifadelerini kullandı.

 

Sevgi ve Kardeşlik adı verilen yürüyüşteki sloganlarda Çorum olayları dosyasının yeniden açılması gerektiği belirtildi.

 

Onlarca vatandaş sokaklarda Alevi-Sünni kardeşliğine vurgu yaparken kentte bulunan sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda siyasi partide anma törenine katıldı.

 

Bahabey caddesinden, Hürriyet meydanına kadar yürüyen onlarca vatandaşlar 1980 darbesini yapanlara lanet yağdırdı. Cumhuriyet meydanın da ‘Çorum Olayları’ Komitesi Başkanı Arslan Erkan yaptığı açıklamada olayların yaşandığı dönemde okullara, fabrikalara saldırıldığını belirtti. Yaşanan acı olayların ardından 1980 darbesi yapıldığını hatırlatan Erkan Maraş ve Sivas’ta yaşanan olayların son halkasının Çorum olduğunu aktardı. Çorum’da yaşanan olayların darbeye zemin hazırlamak amacı için yaşanmış bir devlet terörü olduğunu savundu. İlk olaylarda amaçlarına ulaşamayan güçlerin halkın dini duyguları ile oynamaya çalıştığının altını çizen Arslan Erkan başvurulan yalan haberlerle işin Alevi-Sünni çatışmasına yorulduğunu söyledi.

 

Arslan ‘’Katliamlarla yüzleşilmeden yenileri engellenemez. Maraş ve Sivas’ta yaşanan olayların ardından yaşanan Çorum olayları insanların hafızalarından silinmemesi ve tekrarlanması insanlık açısından son derece önemlidir. Mahkeme görülmüş bazı kişiler mahkum olmuş ancak Çorum katliamı tam olarak aydınlatılamamıştır. Asıl sorgulanması gereken derin devletin oynadığı oyunlardır. Yapılması gereken bir diğer konu da kamu görevlilerinin ihmal ve katkısı araştırılmalı ve oyun ortaya çıkartılmalıdır. Olaylarda bugün nasıl kardeşi kardeşe kırdırıldığı açık bir şekilde görülmektedir. Çok şey istemiyoruz, barış ve demokrasi istiyoruz. İktidardan isteğimiz Çorum olaylarının dosyasının yeniden açılmasıdır” dedi.

 

Olaylarda hayatlarını kaybedenler, ev ve iş yerlerini kaybedenler için onarıcı adalet mekanizmalarının olması gerektiğine vurgu yapan Erkan, Alevi-Sünni sanki farklıymış gibi yaşamaması gerektiğini ve yeni düzenlemelerin hayata geçmesi gerektiğini dile getirdi. Birlikte yaşama kültürünün oluşması gerektiğine değinen Arslan Çorum’un ortasına barış ve kardeşlik anıtı yapılmasını istedi. Yapılan yürüyüşün Sevgi ve Barış yürüyüşü olduğunu aktaran Arslan olayların bir daha tekrarlanmaması temennisinde bulundu.

 

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül de duyarlı olunduğu sürece barışın ve kardeşliğin karanlık odaklara gösterilebileceğini dile getirdi. Olayları en düzgün bir şekilde değerlendirmenin geleceğe gölge düşürülmeyeceğini söyleyen Bülbül barış ve kardeşlikten yana olan halkların kardeşliğini savunan insanlarla omuz omuza olunması gerektiğini kaydetti.

 

Eylemden fotoğraflar >>>