Hatay’ın Antakya ilçesinde 3 Haziran 2013’te başından gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Abdullah Cömert’i vuran polisin kimliği belirlendi. Cömert’in hangi saatte hangi araçtan atılan gaz fişeğiyle vurulduğu, MOBESE görüntülerinin incelenmesiyle anlaşıldı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre; Cömert ailesi, avukatları aracılığıyla Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptıkları başvuruda, gaz fişeğini atan polis A.K. ile ona emir verenlerin “gaz bombasını hedef gözeterek atıp kasten öldürme suçunu işlemiş olmaları” gerekçesiyle tutuklanmaya sevk edilmeleri talep edildi.

VURULDUKTAN 10 DAKİKA SONRA ÖLDÜ

MOBESE kameralarının 20:00-24:00 saatleri arasındaki görüntülerin izlenmesinin ardından yazılan CD İzleme Tutanağına göre, olay saniye saniye şöyle gerçekleşti:

23:09:26 Gündüz Caddesi üzerinden Uğur Mumcu meydanına doğru seyir halindeki beyaz akrep aracı, olayın meydana geldiği yer olan Elektrik Mahallesi Yıldız Sokağa doğru aracın ön kısmını sokağa bakar şekilde durdurup araçtan gaz bombası atışı yapıldı.

23:09:31 Beyaz, 6297 plakalı sayılı beyaz Şortland’tan (akrep) ikinci atış yapıldı.

23:09:43 Beyaz akrep aracı tekrar Gündüz Caddesi istikametine döndü, Uğur Mumcu meydanına gitti.

23:09:48 Araç Uğur Mumcu meydanına vardı.

23:11 Cömert’i yaralı olarak hastaneye götüren, olay sırasında yanında olan tanık Ahmet Karaçaylı, hastaneyi aradı.

23:29 Abdullah Cömert hastanede yaşamını yitirdi.

“KASTEN ÖLDÜRME”

Dilekçede, “kasten öldürme eyleminin” beyaz akrep aracından yapılan atışla gerçekleştiği belirtildi:

“MOBESE kamerasındaki görüntüler, 6297 plaka sayılı beyaz Şortland aracın kamera görüntüleri, tanık anlatımları, tanık Karaçaylı’nın aracı ile Abdullah Cömert’i yaralı olarak hastaneye götürürken hastaneyi aradığı saatin belirlenmiş olması gibi delillerin toplanmış olması nedeniyle, kasten öldürme eyleminin beyaz akrep aracından yapılan gaz atışı ile olduğu kesin olarak anlaşılmıştır.”

TANIK: HEDEF ALARAK ATTI

Abdullah Cömert, 3 Haziran akşamı başına isabet eden gaz fişeğiyle yaralanmış, kaldırıldığı Hatay Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili ifade veren bir tanık şunu anlattı:

“Abdullah benim yanımdaydı. Akrep aracı tam bize bakan sokağın karşısında durdu bizi hedef alarak gaz fişeği attı. Kafamı çevirdiğimde Abdullah yere düşüyordu.”

Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos 2013 tarih ve 3655 sayılı raporunun sonuç bölümünde de “Abdullah Cömert’in ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu gelmiş olduğu, Cömert’in 3 Haziran 2013 tarihinde saat 23:00 sıralarında meydana gelen gaz fişeği çarpması sonucu yaralanması ile 3 Haziran 2013 tarihinde saat 23:29’da meydana gelen ölümü arasında illiyet bağının olduğu” ifade edildi.

POLİS: ÖLDÜRÜCÜ MÜ BİLMİYORUM

Olay sırasında yaklaşık 20-25 gaz fişeği attığını söyleyen polis A.K. ifadesinde şunları söylemişti:

“Ateş ederken herhangi bir şahsı hedef almam mümkün değil. Hedef alınması halinde öldürücü olup olmadığı konusunda bir bilgim yoktur. Bu konuda bir olaya şahit olmadım, bir duyumum da olmadı. Televizyonlarda izlediğim kadarıyla bazı kişilere yakın mesafeden gaz fişeği isabet ediyor, onlar da gaz fişeklerini yerden alıp kendilerine atanlara geri atıyorlar.”

MOLOTOF KOKTEYLİ, SOPA, TAŞ YOKTU

Antakya’daki Şükrü Güçlü Caddesi, Armutlu BP, Yeloğlu bölgesindeki kamera MOBESE görüntüleri ve özel işyerlerine ait olan Armutlu PTT Şubesi Müdürlüğü ile Gündüz Caddesi Gözde fotoğrafçılık isimli işyerinden getirilen kamera görüntüleri incelendi.

CD İnceleme Tutanağı’nda, “3 Haziran’da protesto gösterisinde bulunduğu belirtilen binlerce kişinin üzerinde ve yanlarında suç unsuru sayılabilecek herhangi bir (Molotof kokteyli, taş, sopa…) olmadığı” ifade edildi.