Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi direnişinde gaz bombasıyla Abdullah Cömert'in ölümüne neden olan ve 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan polis memuru Ahmet Kuş'un tutuklanması talebini reddetti.

Kemal Göktaş’ın Milliyet'te yer alan haberine göre, Cömert ailesinin avukatı Hatice Can sanık polisin tutuklanması istemiyle Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin taleple ilgili görüşünü aldığı Cumhuriyet Savcısı ise sanık polisin tutuksuz yargılanması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme de savcının görüşüne uyarak talebi reddetti.

Ret kararında "Sanık Ahmet Kuş'un üzerine atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, sanığın sabit ikametgah ve iş sahibi olması, delillerin büyük oranda toplanmış olması, kaçma şüphesinin olmaması göz önünde bulundurularak müştekiler vekili Av. Hatice Can'ın sanığın tutuklanmasına ve tutuklu olarak yargılanmasının devamına karar verilmesi yönündeki talebin reddine" karar verildiği belirtildi.

1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararı üstüne avukat Hatice Can Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, Gezi eylemleri sırasında barışçı gösterilere polisin hedef gözeterek TOMA ve Akreplerle müdahale ettiği ve bu sırada Cömert'in polis memuru Ahmet Kuş tarafından atılan gaz kapsülünün başına isabet etmesi ile yaşamını yitirdiği anlatıldı.

Avukat Can, dilekçede şu ifadelere yer verdi:

“Biber gazının ateşli silah olarak kullanılmasının ölüme ve kalıcı hasarlar bırakacak şekilde ağır yaralanmalara yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenlerle müvekkile karşı işlenen suçun 'kasten öldürme' olduğu konusunda şüphe bulunmamaktadır.

“Mahkemece kabul edilen iddianamede de sanığın olası kastla öldürmeden yargılanması istenmiştir. İddianamede belirlenen kasten öldürme suçunun niteliği, ağırlığı ve istenen ceza miktarının alt ve üst sınırı düşünülerek tutuklu yargılanması gerekmektedir.

“Aynı zamanda halkın kamuoyunun adalete olan inancının zedelenmemesi kamu vicdanının da daha fazla yıpranmaması adına sanığın tutuklu olarak yargılanması gerekmektedir.”