İstanbul’un iki yakasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştiren Avrasya Tüneli’nin resmi açılışı yapıldı.

Tünelin acılışıyla Kazlıçeşme-Sarayburnu/Harem-Göztepe arası 15 dakikada geçilebilecek.

Tünelin deniz tabanının altında kalan 5,4 kilometrelik bölümü iki katlı tünel ve bağlantı tünellerinden oluşuyor. Toplam uzunluk ise 9,2 kilometre. Tünelde hız sınırı saatte 70 kilometre.

Tünel, ocak ayının sonuna kadar sabah saat 07.00’dan akşam saat 21.00’a kadar hizmet verecek. Gerekli eksiklerin giderilmesinin ardından da tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.

GEÇİŞ ÜCRETİ BELLİ OLDU

Tünelde her iki yönden geçişte de ücretli olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrasya Tüneli’nden geçişin 31 Aralık 2016’ya kadar 15 TL olacağını söyledi.

Bu tarihe kadar toplanan ücretler 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını yitirenlerin ailelerine dağıtılacağı da açıklandı.

Tünel geçiş ücreti Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödenebilecek. Nakit gişesi yok.

Tüneli 24 yıl 5 ay boyunca Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) işletecek. Bu sürenin ardından tünel kamuya devredilecek.

'SABAH GİTMEYİN'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli’nin resmi açılış programının ardından tünel girişinde basın mensuplarıyla bir araya geldi, açıklamalarda bulundu.

Çok güzel bir açılış programını gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını kaydeden Ahmet Arslan, projenin İstanbul’da trafiği kolaylaştıracak bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Arslan, "Avrasya Tüneli ile kıtaları denizin 106 metre altından birbirine bağladık. Teknik olarak bunun zorluğunu dünya mühendislik otoriteleri biliyor. Özellikle 150 yıllık bir mühendislik kuruluşu var ki; onlar buraya ödül verdi. İki kıtayı denizin altından 4 dakikada geçilebilir olması, sadece tünel kısmı değil Kazlıçeşme-Göztepe arasında malumunuz 4 gidiş 4 geliş şeride çıkardık" dedi.

"YARIN ÖĞLEDEN SONRA HİZMETE AÇILACAK"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Arslan, tünelin yarın öğleden sonra hizmete gireceğini ifade etti. Arslan şunları söyledi:

"Özellikle tören nedeniyle ekipmanlar kurduk. Onları da asfalta çaktık. Dolayısıyla onlar sökülecek. Onların tamiri ve bakımı yapıldıktan sonra inşallah yarın öğleden sonra hizmet vermeye başlayacak. Sabah 07.00 akşam 21.00 hizmet verecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı diğer yollar ve bu yolların entegrasyonu ve 24 saat çalışmasına yönelik nihai ayarlamalar yapıldıktan sonra inşallah 30 Ocak itibariyle 24 saat hizmet verir hale gelecek. Biz günde 100 ile 120 bin aracın geçişini bekliyoruz. Bu gerçekten İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak. Aynı zamanda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki yükü de azaltacaktır."