Tarlabaşı’ndaki Dünya Çocukları gazetesinden yedi çocuk; Aynur Ay, Burak Kaya, Cansel Seyhan, Deniz Akkoyun, Nazlıcan Bilem, Yakup Kaya, Yasemin Budak 23 Nisan’a dair görüşlerini yazdı.

Bizce 23 Nisan herkesin bayramı ama bazı insanlar çocuklarının 23 Nisan’ını önemsemiyor. Halbuki 23 Nisan çok önemli, çocuklarındır ve sadece çocuk bayramıdır.

Biant’in haberine göre, 23 Nisan çocuklar için her şeyi çağrıştırır, 23 Nisan çocukların çocuk olduğunu anlatır, 23 Nisan’da her çocuğun bir özgürlüğü vardır, bu bayramda bütün çocuklar coşkulu, sevinçli, gülmeli olmalıdır.

Bu bayramda çocuklar ailelerinin söylediği sözleri değil kendi içinden gelen sözleri söylemelidir. Bu bayramın duygusunu çocuklar anlayabilir ama aileler anlayamaz.

NASIL BİR 23 NİSAN?

“Okulda Suriye’den Muhammed diye bir arkadaş vardı, bugün bize bağlama çaldı, Kürtçe bir şarkı söyledi, sonra da Ankara’nın bağlarını çaldı.”

“Çocuklar için dünyanın ortasında bir yer seçilebilirdi, bütün çocuklar bir araya gelebilirdi. Ben bütün çocukların 23 Nisan coşkusunu yaşamasını isterdim.”

“Mesela Doğu Anadolu’da çocuklar sokağa çıkma yasakları nedeniyle okula bile gidemiyor, gitseler nasıl kutlayacaklar, bakkala bile gidemiyorlar.”

“Dünyada adalet var diyoruz ama aslında yok, çünkü biz burada bugün oynadık ve çok eğlendik ama başka yerlerde başka çocuklar mesela Suriyeliler bizim kadar oynayamıyor hayatın tadını çıkaramıyor. Yani dünyada adalet olmadığını düşünüyorum.”

“Nasıl bir çocuk bayramı; eğlenceli, kahkahalı, mutlu bir 23 Nisan olsa...”

“Çocukların bayramının çocuklara sorulması gerekiyor, büyüklerin karar vermesi değil.”

“23 Nisan’da anne babalar çocuklarıyla birlikte lunaparka gitseler. Bence çocukların en mutlu olacağı aktivite aileleriyle birlikte vakit geçirmek.”

“Mesela bayramı kutlayamayan çocuklar, başka yerlerdeki kutlamalara katılabilir.”

“Bütün çocuklar 23 Nisan’ı özgürce yaşayabilmeliler. Biliyorsunuz, 23 Nisan törenleri iptal edildi, ama müdürümüz üzülmeyelim diye töreni konferans salonunda yaptırdı, ama üzüldüler çünkü izleyemediler.”

“Nasıl bir 23 Nisan olmalı, mesela belediyeler çocukları alıp bir yerlere götürüp onlara bayramını hediye edebilir.”

“Bütün çocuklar 23 Nisan’ı tatmalı, bu onların bayramı. Bir yerde savaş olsa ve dışarı çıkma yasağı olsa bile çocuklar bu bayramı tatmalı. Bazı çocuklar 23 Nisan’ı yaşayabiliyorken bazıları yaşayamıyor bu da onlara çok büyük haksızlık. “

“23 Nisan da birçok çocuk mutlu olmuyor ama bazıları mutlu olabilir. Bütün çocuklar 23 Nisan’a katılmak istiyorlarsa katılsınlar.”

“En azından 23 Nisan’da –tabii ki başka günlerde de- bir çocuk bile şiddet görmemeli ve o gün bolca eğlensinler.”