İSTANBUL- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, resmi temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a geldi.

Clinton, beraberindeki heyetle saat 04.20'de İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Yoğun güvenlik önlemi altında İstanbul'a gelen Clinton'ı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan temsilciler karşıladı.

Hillary Clinton, havaalanında beklemeden yoğun güvenlik önlemi altında Conrad Oteli'ne geçti.

Clinton, önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek. Davutoğlu ve Clinton'ın öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, emperyalistler ve bölgedeki gerici ülkeler tarafından desteklenen Esad karşıtları ile görüşmesi bekleniyor.

Clinton'un çantasında, ağırlıklı olarak Beşar Esad karşıtlarının birleştirilmesi ve daha fazla silahlandırılması bulunuyor. Clinton'ın, Türkiye'de bulunduğu sırada, batı emperyalizminin kontrolü altındaki muhaliflere ve özelde de Hür Suriye Ordusu'na açık desteğini sunması bekleniyor. Washington yönetimine yakınlığıyla bilinen New York Times gazetesi, "Bu hafta sonuna doğru Türkiye'yi ziyaret ettiğinde, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, isyancılara desteği vurgulama fırsatı olacak. ABD aynı zamanda Suriye'ye yaptırımlara yoğunlaşmalı ve krizin sona ermesi konusunda Rusya'dan işbirliğini yapmasını ısrarla istemeye devam etmeli" dedi ve ekledi:

"Suriyeli isyancıların yardım istemesi garanti değil ama istemeleri halinde yönetim bu planlara gerçek kaynaklar yatırmaya hazır olmalı." Aslında her şey hazır ve Clinton, son durumu yerinde görmek için Türkiye'ye geliyor.

ABD Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyareti, Batı Kürdistan'da Kürtlerin öz yönetim kurmalarının hemen ardından gelmesi de dikkat çekici. ABD yönetimi, Türkiye'nin özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgeye yönelik askeri hazırlık içinde olmasından rahatsızlığını dile getirmişti.

Yine aynı şekilde Clinton, "Suriye'ye terörist sevk eden ülkelere müsamaha etmeyiz" diyerek, isim vermeden Türkiye'yi uyarmıştı. Suriye'de ölen El Kaide üyelerinin Türkiye üzerinden bu ülkeye sevk edildiklerine dair çok sayıda veri bulunmuyor. Keza, Suriyeli muhaliflerin giderek daha etkili ve daha iyi silahlı hale geldiğini ve halka karşı "korkunç şiddet" uygulandığını söyleyen Clinton, burada da muhaliflerin silahlanmasına yardım eden Türkiye'ye dolaylı olarak eleştirilerini sürdürdü. (Etha)