Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde dün polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, gözyaşları arasında toprağa verildi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kazanhan’ın ölümüne neden olan mühimmatın benzerini göstererek, "Siz bunları yeni ölüm aracı olarak mı kullanıyorsunuz? Bunlar gaz bombası olamaz, bunlar mermidir. Bir çocuğun ensesinden girmiş, alnına dayanmış. Buna gaz bombası denilemez. Buna ölüm maksadıyla kullanılan mermi denilir" dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Cizre’de dün sokakta arkadaşlarıyla oyun oynarken başından vurularak yaşamını yitiren Vatan Ortaokulu 6’ıncı sınıf öğrencisi Nihat Kazanhan’ın cenazesi, kesin ölüm nedeninin saptanması için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Otopside çocuğun başından vurulduğu saptandı, ancak kurşuna rastlanmazken, kafatasından sert plastikten yapılmış ’tanımlanamayan mühimmat’ çıktı.

Otopsinin ardından Cizre’ye getirilen cenaze ilçe girişindeki Tank Taburu Komutanlığı mevkiinde yüzlerce kişi tarafından slogan, alkış ve zılgıtlarla karşılanıp, Asri Mezarlığa kadar omuzlarda taşındı. Kürtçe ağıtların yakıldığı cenaze töreninde okunan duaların ardından Kazanhan’ın cenazesi, gözyaşları ve dualar eşliğinde defnedildi. Cenazede Kazanhan’ın arkadaşları da gözyaşı döktü.

ELÇİ: CİZRE’DE HER BARIŞTAN SÖZEDİLDİĞİNDE BİR CAN KAYBOLUYOR

Cenazenin ardından sivil toplum örgütleri Kazanhan’ın öldürüldüğü Yafes Mahallesi Çevre Yolu mevkiine giderken cenaze nedeniyle esnaf kepenk kapattı. Burada ilk açıklamayı yapan Şırnak Baro Başkanı Nurşirevan Elçi, DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle’nin dün yaptığı konuşmadan sonra kalabalığın olaysız dağıldığını hatırlatarak, görgü tanıklarının beyanına göre yoldan geçen zırhlı bir araçtan ateş açılması sonucu Nihat Kazanhan’ın yaşamını yitirdiğini belirtti.

Elçi, "Silahların susup, barış sürecinin sonuca ulaşacağı bir dönem yaşanacağı beklentisi ve özlemi içindeyken; barış sözcüğü her ağza alındığında Cizre’de bir canın daha kaybedilmesini anlamak mümkün değildir. Son bir ay içerisinde Cizre polis terörüne 6 çocuğunu kurban vermiştir. Daha bir ölüm olayının şoku atlatılamamışken, yeni bir katliam haberi gelmektedir. Çocuklarımızın ölümüne neden olan polis terörünü kınıyoruz" dedi.

Nurşirevan Elçi, bölgeyi yaşanmaz kılma amacı taşıyan, halkı hedef alan her türlü saldırı karşısında bu halkın taviz vermeden duracağını söyledi. Daha önce öldürülen çocuklarla ilgili etkin soruşturma yapılmadığını ve açığa alma olmadığını kaydeden Elçi, "Faili meçhul bırakılan her cinayetin daha büyük katliamlara kapı araladığını geçmişte gördük, yaşadık ve yeniden yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

"EMNİYET MÜDÜRÜNÜN ADI HRANT DİNK CİNAYETİNDE GEÇİYOR"

Hrant Dink suikastıyla adı anılan Emniyet Müdürünün Cizre’ye atanmasından sonra, ölüm olaylarının yaşanmaya başladığını kaydeden Elçi, "Kimseyi açıkça suçlu ilan etmiyoruz. Ancak hakkında yurtdışı yasağı konmuş, Hrant Dink suikastıyla anılan Emniyet Müdürünün Cizre’ye atanması ile ardı ardına yaşanan ölüm olaylarını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" dedi.

Nurşirevan Elçi, emniyete ait araçların plakasız gezdiğini belirtti, bunun batıdaki bir yerde olsa emniyet müdürünün derhal değiştirilecek olay olduğunu söyledi. Trafik Kanunu’na göre bunun suç olduğunu belirten Elçi, "Savcılıkları bu konuda görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Sivil toplum örgütleri olarak adı üzerinde şüphe bulunan ve halkın olayların sorumlusu olarak gördüğü Emniyet Müdürünün derhal görevden alınmasını talep ediyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı de sert bir dille eleştiren Elçi, daha önce PKK- Hüda- Par arasında çatışma çıkarılmaya çalışıldığını, ancak bu sorunun çözümlenmesinin ardından, bu kez farklı bir dizayn yapılmaya çalışıldığını söyledi.

SARIYILDIZ: CİZRE’DE POLİS TERÖRÜ YAŞANIYOR

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da, Cizre’de 15 günden beri polis terörünün yaşandığını belirterek, "Ülkenin dört bir yanından buraya aktarılan zırhlı polis araçları ve binlerce özel tim, Cizre’de halka kan kusturmaktadır, terör estirilmektedir. Bu teröre verdiğimiz son kurban, dün akşam saatlerinde gerçekleşti. Hava daha aydınlıkken, 3-4 çocuk bir arada oynarken karşı tarafta konumlanmış zırhlı araçlardan çocukların üzerine ateş açılıyor ve orada 12 yaşındaki Nihat yere düşüyor. Nihat’ın beyni daha yerde. 15 günde tam 6 çocuğumuzun beyni döküldü yerlere" dedi.

Kürtlerin şu anda barış hatırına her şeyi sineye çektiğini belirten Sarıyıldız, "Ama çocukların ölümü ne bir savaş ahlakında, ne bir savaşın olduğu hiçbir yerde olacak bir şey değildir" dedi.

Olayın meydana geldiği saatlerde Cizre’de polisin silah ve gaz kullanmadığını söyleyen İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya tepki gösteren Faysal Sarıyıldız, "Biz de diyoruz İçişleri Bakanı, ya buradaki memurların, ya buradaki emniyet amirlerin seni yanıltıyor. Seni kandırıyorlar, ya da sen bir halkın aklıyla kafa buluyorsun, bizi aldatıyorsun. Orada ahkam kesmek kolaydır, buraya gelin. Polis sizden cesaret alıyor. Çocuklarımızı durmadan vuruyor, öldürüyor. Sabrımızla çok oynanıyor" dedi.

"YENİ SİLAHLARI MI KULLANIYORSUNUZ?"

Nihat Kazanhan’ın ölümüne neden olan mühimmatın benzerini gösteren Sarıyıldız, "Siz bunları yeni ölüm aracı olarak mı kullanıyorsunuz? Bunlar gaz bombası olamaz, bunlar mermidir. Bir çocuğun ensesinden girmiş, anlına dayanmış. Buna gaz bombası denilemez. Buna ölüm maksadıyla kullanılan mermi denilir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından cenaze törenine katılan kalabalık, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylemden sonra Sarıyıldız ve yanındakiler toplu olarak Nihat Kazanhan için Cudi Mahallesi’ndeki taziyesine katıldı.