Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çeşitli ilçelerde olduğu gibi son dönemde Cizre'de de sokaklara hendekler kazıyor. Yetkililer, ilçelerdeki operasyonların ve sokağa çıkma yasaklarının en önemli nedenlerinden biri olarak hendekleri işaret ediyor. Peki bu hendekleri kim, neden kazıyor?

BBC Türkçe servisinden Hatice Kamer, Cizre'de hendekleri kazanlarla bizzat konuştu. Bu konuda fikirlerini almak için Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur'dan randevu almaya çalıştığını, ancak kendisine ulaşamadığını belirten Kamer, kentteki hendeklere ilişkin görüşmelerini ve izlenimlerini şöyle aktardı:

YDGH: SAVUNMA İÇİN KAZIYORUZ

Büyük bölümü PKK'nın gençlik yapılanması YDGH'nin (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) üyeleri.

Fotoğraflarının çekilmemesi koşuluyla sorularımı cevaplıyorlar.

Hendekleri neden kazdıklarına, neden bombalı tuzaklar kurduklarına dair sorularıma özetle "savunmamız için" yanıtını veriyorlar.

Bir diğeri, "Devletin uygulamaları halkın güvenliğini tehdit ediyor, zarar veriyor. Biz de halkımızı devlete karşı korumak zorundayız" diye konuşuyor.

Adının Çavreş olduğunu söyleyen bir YDGH'li, "90'larda dedem ve amcamı evden alıp işkenceyle öldürüldüler. Onların nasıl öldürüldüğü hikayesiyle büyüdüm. Babam da hapise atıldı. Biz halkımızın canını ve ırzını korumak onları savunmak için hendekleri kazdık. Burada bir tek PKK'li yok. Bu gerillanın savaşı değil, halkın savaşıdır" diyor.

"Nereye kadar bu devam edecek" sorusuna, "Bu bir halk devrimidir. Sonuna kadar devam edeceğiz. Bizi devletin tankı ve topu değil ancak Abdullah Öcalan'dan sözüyle durabiliriz" cevabını veriyorlar.

Bana, sadece pompalı silah ve av tüfeği kullandıklarını ileri sürüyorlar.

Ancak ajanslara ve medyaya yansıyan birçok görüntüde ellerinde otomatik silahların da bulunduğu görülüyor.

BOMBALAR VE SİVİLLER

Cizre'de sokağa çıkma yasağının hafta sonunda bitmesinin hemen ardından bir çocuk, sokaktaki bir bombanın patlaması sonucu yaralandı.

"Döşediğiniz bombalar sivillere zarar vermiyor mu?" diye soruyorum.

"O bombayı biz koymadık, devlet koydu, zaten el bombası" diye yanıt veriyorlar.

"Ancak bombanın patladığı yer Nur mahallesi, buraya günlerce güvenlik güçleri girmedi" diyorum.

"Yasak bitmeden önceki gece girdiler, o zaman koymuşlardır" diyorlar.

HALK HENDEKLERDEN RAHATSIZ DEĞİL

Peki ilçe halkı hendeklere nasıl bakıyor?

Bu sorunun yanıtını bulmak için birçok kişiyle konuşuyorum.

Hemen hiçbiri hendekler hakkında olumsuz bir şey söylemiyor.

HENDEKLERE KARŞI OLANLAR

Cizreli siyasetçi, AKP'li eski milletvekili Seyyid Haşim Haşimi ile Hüda-Par Cizre İlçe Başkanı Ahmet Elçin'in de hendeklerle ilgili görüşlerini alan Hatice Kamer; Haşimi'nin "İnsanların hendeklere tepki göstermekten çekindiğini" iddia ettiğini, Elçin'in ise "Hendeklerin sivil halkı çok mağdur ettiği" görüşünü paylaştığını aktarıyor.

BBC Türkçe'deki haberin tamamına gitmek için tıklayınız.