Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı sırasında karakol olarak kullanılan okul binalarının bazılarının bundan sonra karakola dönüştürüleceği iddia edildi.

Bianet’in haberine göre, Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz benzer bilgiler aldıklarını söyledi.

"Bize de bu yönde bilgiler geliyor. Şu an tek tek saymak mümkün değil ama okulların bir kısmını karakola dönüştürmüşler. Bir kısmını da başka yerlere taşımışlar."

‘OKULLARIMIZ KULLANILAMAZ DURUMDA’

Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret de resmi bir bilgi olmadığını ancak böyle bir planlamanın kulaklarına geldiğini ve okul binalarının tahrip edilmiş olduğunu belirtti.

"Evler gibi bütün mahallelerdeki okullar da kullanılamaz durumda. Öğrencileri merkezdeki okullara taşıyacaklar sanırım."

Eğitim Sen’in verilerine göre, sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar öncesinde Cizre’de  41 bin 127 öğrenci 104 okulda, 902 derslikte öğrenim görüyordu. İlçede 1298 öğretmen görev yapıyordu.

OKULLAR VE KAMU BİNALARI

Cumhuriyet gazetesi Nur Mahallesi’nde Atatürk Anadolu Lisesi’nin, Cudi Mahallesi’nde Endüstri Meslek Lisesi ile bu lise çevresindeki müştemilatın, Sur Mahallesi’nde İsmail Ebuliz Ortaokulu’nun karakola dönüştürüleceğini, Cudi Mahallesi’nin üst kısımlarında bulunan El Cezeri Ortaokulu’nun yanında inşa edilen yeni binanın da bu amaçla kullanımının planlandığını yazdı.

Okulların yanı sıra bazı kamu binaları da karakol olarak düzenlenecek. Bu kapsamda Alibey Mahallesi’ndeki Trafik Tescil Şubesi, İdil Caddesi üzerindeki eski Karayolları Şubesi de karakol olacak.

Başbakan Davutoğlu 18 Ocak’ta, Şırnak şehir merkezinin Cizre’ye kaydırılacağını açıklarken “Mesela Cizre’nin Nur Mahallesi zaten 80’li 90’lı yıllardan beri girilmezdi. Şimdi yok. Her mahallede bunu gerçekleştireceğiz. Orada yeni karakollar, gerekirse yeni güvenlik şeyleriyle bunu yapacağız demişti.

79 gün süren sokağa çıkma yasağının bugünden itibaren akşam 19.30 ile sabah 05.00 arasında uygulanmaya başlanmasının ardından Cizrelilerden ilçeye dönenler oldu, ancak ilçede çok sayıda bina tahrip edilmiş halde.

ÖĞRENCİLER EĞİTİM ALMADI

Sokağa çıkma yasağının olduğu diğer yerlerdeki gibi Cizre'de de öğrencilerin eğitimi kesintiye uğramış, birinci yarıyılın sonunda karne alamamıştı.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrenciler de sınav için gerekli başvuruyu yapamamıştı.

2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 10 Haziran 2016 Cuma günü tamamlanacak.