Şırnak'ın Cizre Belediyesi'ne kayyım olarak atanan ilçe kaymakamı Ahmet Adanur, ilçe merkezinde bulunan Orhan Doğan’ın anıtını yıktı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından 2011'de dikilen, eski parlamenter Orhan Doğan'ın heykeli ve saat kulesi, kayyum Adanur'un talimatı üzerine kepçelerle yıkıldı.

dihaber'de yer alan habere göre, heykelin bulunduğu caddeyi trafiğe kapatan polis, önce zırhlı kepçelerle anıtın etrafındaki ağaç ve çiçekleri söktü, daha sonra da anıtı kaldırdı.

Anıtın bulunduğu yere MOBESE kameralarının takılacağı öğrenildi. 

ORHAN DOĞAN KİMDİR?

1955 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğan Orhan Doğan, 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girerek buradan mezun oldu. 1983 yılından itibaren Cizre'de avukat olarak görev yapmaya başladı. 1989 yılında İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kurucuları arasında yer aldı. 1991 yılında İHD şube başkanlığı yaptı. HEP'in kurucu üyeliğinin ardından 1991 seçimlerinde, seçim ittifakı yaptıkları SHP listelerinden Şırnak milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 2 Mart 1994 darbesiyle Meclis’ten yaka paça gözaltına alınarak tutuklandı. 10 yıl sonra cezaevinden çıkan Doğan, 2007 genel seçimlerinde Şırnak'tan bağımsız milletvekili adayı olmak istedi ancak adaylık talebi YSK tarafından veto edildi. Orhan Doğan 2007 yılında Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen festivalde geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti. Doğan, yüzbinlerin katılımıyla memleketi Cizre’de toprağa verildi.