Cizre'de yaralıların mahsur kaldığı evde katledilen ve otopsi işlemleri için Şırnak Devlet Hastanesi morguna getirilen 12 cenazenin otopsi raporlarında cenazelerin büyük çoğunluğunun iç organlarının dahi "kömürleşme derecesinde yanmış olduğu" belirtildi.

Otopsi raporlarında cenazelerin kesin ölüm sebebine ilişkin herhangi bir bilgi yer almazken, cenazelerin tamamında ateşli silah mermi çekirdeği izlerinin olması cenazelerin infaz edildikten sonra yakıldığı şüphesini uyandırdı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaralıların mahsur kaldığı evlere devlet güçleri tarafından yapılan saldırıda Cudi Mahallesi'ndeki evde katledilen ve otopsi işlemleri için Şırnak Devlet Hastanesi morguna getirilen 12 cenazenin tamamının otopsi raporlarında cenazelerde kurşun izlerinin olduğu ve cenazelerin yakıldığı ortaya çıktı.

Otopsi raporlarında 12 cenazenin de kesin ölüm sebebine ilişkin herhangi bir bilgi yer almadı ama cenazelerin önce taranarak infaz edildiği ardından da yakılarak katledildiği görülüyor.

12 kişiye ait cenazeden 8'inin otopsi raporlarında hemen hemen çoğunun beden bütünlüğünün olmadığı, uzuvlarının kesik olduğu ve bedenlerin "kömürleşme derecesinde yanmış olduğu" belirtildi. Avukatların tüm cenazeler için Minesota Protokolü'ne uygun olarak otopsi işleminin yapılmasını isteği raporlara yansırken, bazı cenazelerin kafalarının kesik olduğu da dikkat çekti.

Birinci "vahşet bodrumu"nda katledildikten sonra Şırnak'a getirilen ve otopsi işlemlerinin ardından önce Cizre'ye ardından da Silopi'deki Habur Soğuk Hava Deposu'na götürülen kimlik tespiti yapılamayan 12 cenazeden 8'inin otopsi raporlarına dikkat çeken hususlar şunlar:

Kimliği belirlenemeyen ve "1 numaralı cenaze" olarak numaralandırılan cenazenin otopsisinde çok sayıda mermi giriş ve çıkış izlerinin olduğu görüldüğü belirtildi. Kimliği belirlenemeyen "2 nolu cenaze" olarak numaralandırılan cenazede ise kişinin sağ ve sol bacaklarında ateşli mermi çekirdeği giriş çıkışlarına bağlı olarak yaralanma ve kişinin ölümünün ateşli mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı olarak meydana geldiği kaydedildi. Otopsi işlemlerinde 2 ve 3 numaralı olarak numaralandırılan kimliği tespit edilemeyen cenazelerin de vücutlarında çok sayıda mermi çekirdeği bulunduğu belirtildi.

"KÖMÜRLEŞME DERECESİNDE YANMIŞ"

Otopsi raporlarında "4 numaralı cenaze" olarak numaralandırılan kimliği belirlenemeyen erkeğe ait cenazenin ise kömürleşme derecesinde yandığı ifadelerine yer verildi. Raporda, "Kemik doku kayıpları mevcut olduğu, karaciğer ve akciğerin kömürleşmiş şekilde görünür olduğu görüldü. Dış genitalin göründüğü kadarıyla bir erkek cesede ait olduğu tespit edildi. Kişiye yapılan otopsi sonucunda kişinin kesin ölüm sebebi tespit edilemediğinden İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu'ndan görüş alınması kanaatindeyiz" denildi.

"5 numaralı cenaze" olarak numaralandırılan kimliği belirlenemeyen erkek cenazesinin otopsi raporunda ise "karbonizasyon derecesinde yanmış olduğu" ifadelerine yer verildi. Raporda ayrıca cenazede 3 adet ateşli silah mermisinin mevcut olduğu belirtildi.

CENAZELER PARÇALANMIŞ

"6 nolu cenaze" olarak belirtilen kimliği belirlenemeyen bir erkeğe ait cenazenin ise başının olmadığı kaydedildi. "7 nolu" olarak belirtilen kimliği tespit edilemeyen cenazenin de yanmış olduğu kaydedilirken, "8 numaralı" olarak adlandırılan belden yukarısı olmayan kimliği belirlenemeyen kadın cenazesinin ölüm nedeni olarak "mühimmat patlaması olduğu kanaatindeyiz" ifadelerine yer verildi.