Türkiye’nin birçok ilindeki (Adana, Mersin, İstanbul, Bursa, Ayvalık, İzmir, Trabzon, Artvin, Kocaeli, Samsun, Kayseri, Siirt, Dersim, Amed) Barış İçin Kadın Girişimi’nden kadınlar Cizre’de yaşananları yerinden görmek için iki gündür Cizre’deler. Onlarla birlikte kente gelen Kaos GL muhabiri Ateş Alpar ilginç bir gözlemini paylaşıyor: “Burada çocuklar genelde el ele tutuşuyorlar, bir yandan bir korku var, diğer yandan ise bizler birbirimizden destek alıyoruz, korkmuyoruz diyorlar”.

Cizreli kadınlar tarafından büyük bir sevgi ve de heyecanla karşılandıklarını söyleyen Barış İçin Kadın Girişimi’nden kadınlar; “Bizler gelişmeleri basın/medya ve de ilişkilerimiz üzerinden izliyorduk, ancak Cizre’ye geldik ve gördük ki uzaktan ne kadar yüreğin burası için yansa da, kaygıyla izlesen de, burada nelerin yaşandığını bildiğini düşünsen de geldiğimizde hayret içinde kaldık. Bu kadarını düşünemedik. Burada korkunç şeyler yaşanmış. Anlatmakta güçlük çekiyoruz” diyorlar.

İletişimin çok zor olduğunu söyleyen kadınlar, “Kentte abluka bitmiş değil, hala internet sınırlı, telefonlar ile ulaşmak zor. Burası hala mağduriyet içinde” gözlemini aktarıyorlar.

Barış İçin Kadın Girişimi’nden kadınlar, “Geceleri bir şekilde devletin uyguladığı şiddet devam ediyor, sokakları gaza boğmaya devam ediyorlar, nerden ne geleceği hiç belli değil. İnsanlardaki tedirginlik devam ediyor” bilgisini veriyor.

Cizre halkından biri “Bizi korkutmaya, kentimizi terk etmeye zorluyorlar. Bizler 90’ları yaşadık, çok acı kayıplarımız oldu, ama terk etmedik burayı, şimdi bir kez daha 90’lardaki gibi saldırıyorlar, ama bizler 2015’te de Cizre’yi terk etmeyeceğiz” diye konuşuyor.

ÇOCUKLAR EL ELE

Barış İçin Kadın Girişimi ile birlikte kente gelen Kaos GL muhabiri Ateş Alpar; “Burada çocuklar genelde el ele tutuşuyorlar, bir yandan bir korku var, diğer yandan ise bizler birbirimizden destek alıyoruz, korkmuyoruz diyorlar” biçiminde bir gözlemini paylaştı.

Başka başka illerden gelen 250-300 kadını Cizre’lilerin evlerinde konuk ettiklerini anlatan Ateş Alpar; “Özellikle Kadınlar büyük bir sevgi içinde bizde de kalın diye diye yanımızdan hiç ayrılmıyorlar. Şimdi ileride kadınlar birlikte tandır ekmeği yapıyorlar. Kadınlar birlikte birbirine dokunarak büyük bir dayanışma örneği sergiliyorlar. Cizre halkı dışardan gelen herkesi çok önemsiyor, yanlarında olmalarını istiyor.”

Barış İçin Kadın Girişimi yarın da Diyarbakır’ın Silopi ilçesine geçecek oradan herkes geldiği yere dönecek…

Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber

Fotoğraf: Ateş Alpar