Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında başlatılan operasyonlar sırasında 3 binanın bodrum katlarında yakılarak öldürülen 150’ye yakın kişi için Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyuruları takipsizlikle neticeleniyor.

Şu ana kadar öldürülenlerden 31’i için yapılan başvurulara “Hukuka uygun gerekçelerin mevcut olduğu” gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

Dihaber’den Yasin Kobulan’a kararı değerlendiren avukat Nuray Özdoğan, olayların yaşandığı sırada savcılığın olay karşısındaki ilgisizliğine dikkat çekerek, “Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu katliamlara, ölümlere dair soruşturma ve inceleme taleplerimizi ne yazık ki dikkate almadı. Ölümlerin nasıl gerçekleştiğini tespit etmekle sorumlu olan savcılık, ölenlerin kimliği üzerinden bir tartışma ile soruşturmayı sonuçsuz bırakmakta, sorumluların açığa çıkmasına engel olmaktadır” dedi.

Savcılığın büyük bir suçun ortaya çıkması için gerekli yasal prosedürü işletmeyerek suçun ortaya çıkmasına engel olduğunu savunan Özdoğan, “Savcılık makamı orada ölmüş olanların suçlu olup olmadığı hangi suçu işlediklerini değil, bu kişilerin nasıl öldürüldüğünü, neden kurtarılmadığını araştırmak zorundadır. Bu kişiler sağ kurtarılabilecekken ne yazık ki cesetleri tanınmaz hale gelecek şekilde öldürülmüşlerdir. Toplu katledilme iddiaları ağır isnatlardır, ‘Ölenler terör örgütü üyesi idi’ demekle bu suçun üzeri örtülemez. Bu kişiler kurtarılsa idi belki bu sorular sorulabilir bu iddialara dair ayrıca haklarında soruşturma yürütülebilirdi. Ama buna olanak tanınmadı ne yazık ki” değerlendirmesinde bulundu.