Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart, eski Başbakan Erdoğan ve 17 Aralık yolsuzluk iddialarını çizdiği karikatürü nedeniyle yargılandı.

Kart ilk duruşmada beraat etti, Erdoğan’ın avukatı temyize gidecek.

Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarını değerlendiren 1 Şubat 2014 tarihli karikatürü nedeniyle Başbakana 'hakaret, iftira ve soruşturmanın gizliliğini ihlal'den açılan davanın ilk duruşmasında beraat etti.

9 yıl 10 ay hapis istemiyle yargılanan çizer Kart, “17 ve 25 Aralık’ta ortaya çıkan fotoğraf bir haksızlık ve hukuksuzluk fotoğrafıydı. Sorumluluk duygusu taşıyan yazarların ve çizerlerin suskun kalması beklenemezdi. Sadece gerçekleri yansıtmak kaygısıyla çizdim” dedi.

“25 Aralık’tan sonra vicdanları rahatlatan bağımsız ve adil bir yargı işlemiş olsaydı ve dosyalarda adı geçen kişilerin aklansaydı bunun gibi bir karikatür çizmenin gerekçeleri ortadan kalkacaktı” diyen Kart, takdiri mahkemeye bıraktı; savunmasını şu sözlerle bitirdi:

“Bütün şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilirken sanık sandalyesine tek başıma oturuyorum. Durumun komik olduğunu söylemek zorundayım. Ama ceza verilirse içinde bulunduğumuz karikatür trajikomik olacaktır”.