Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Özgecan Aslan’ın üç kişi tarafından bıçaklanıp öldürülerek yakılması, cinsel istismar ve kadın cinayetlerine karşı idam ve hadım cezalarını gündeme getirirken cinsel istismarın idam cezasının olduğu ülkelerde de hayli yaygın olduğu verilerle ortada.

İdam cezalarında Çin başı çekiyor, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde de hayli yaygın. Ancak bu ülkelerdeki cinsel istismar oranları da yüksek.

diken.com.tr‘nin Uluslararası Af Örgütü’nün rakamlarına dayandırdığı habere göre, 2012 yılında dünya çapında 1923 idam cezası verilirken, idam cezasının en fazla uygulandığı ülkelerin başında Çin, ABD, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Ortadoğu ve Arap Yarımadası ve Afrika ülkeleri geldi.
Sadece Çin’de uygulanan idam sayısı bütün dünya ülkelerinin toplamını aşıyor.

Buna karşılık, dünyada kadınların statüsü üzerine çalışmalarıyla bilinen Woman Stats Project’in 2011 rakamlarına göre, dünyada cinsel istismarın en yaygın olduğu ülkelerin başında, yani birinci grupta, ortalama her 100 bin kadından 60’ının cinsel istismara uğradığı Afganistan, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Yemen, Irak, Suriye, Ürdün, İran, Sudan ve diğer Afrika ülkeleri var.

Başka bir deyişle idam cezası cinsel istismarın önüne bu ülkelerde geçemedi. Woman Stats Project’e göre cinsel istismar ortalamasında ikinci grubu Çin, Vietnam, Laos, Tayvan, Güney Kore, Tayland gibi ülkeler oluşturuyor. Ancak başta Çin olmak üzere, bu ülkeler idam cezasının yine en fazla uygulandığı ülkeler arasında.

İdam cezasının olduğu ABD ise cinsel istismar ortalamasında üçüncü kuşak ülkeler arasında yer almakta. Ancak aynı ABD dünyada idam cezasının en fazla uygulandığı ülkelerin arasında ön sıralarda yer alıyor.