Maltepe Emniyet'inin uyardığı halde Gülsuyu Çetesi'ne sekiz ay operasyon yapılmadığı ortaya çıktı. Çete Hasan Ferit Gedik'i öldürdükten sonra yetkililer harekete geçmiş.

Maltepe Gülsuyu’nda, Hasan Ferit Gedik adlı gencin silahlı uyuşturucu çetesi tarafından öldürülmesine ilişkin iddianame kabul edildi. İddianameye göre, Gedik’in öldürülmesinden sekiz ay önce Maltepe Emniyeti’nin iki kez rapor sunarak, çetenin mahallede uyuşturucu ticareti ve silahlı eylemler gerçekleştirdiği yönünde uyarmasına karşın yedi ay boyunca harekete geçilmedi.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre çete elemanları 7 Ağustos 2013’te gün içinde üç ayrı saldırıda dokuz kişiyi yaraladıktan sonra takibe alındı. Gedik’in öldürülmesinden bir gün önce gerçekleştirilen yürüyüşe ateş eden çete onuncu kişiyi de vurduğu halde, operasyon yapılmadı. Gedik’in vurulduğu günün sabahında iki çete üyesi, dinlenen telefonundan, “El bombalarıyla, keleşlerle geziyoruz. Allah herkese hayırlı cinayetler nasip etsin. Polis öldürmeyelim de, devrimci öldürsek önemli değil” ve “Cinayet işleyeceğiz bugün” dedikten sekiz saat sonra tetiğe basıldı: Hasan Ferit Gedik öldü, üç kişi yaralandı. Polis ancak, cinayetten bir gün sonra çeteye operasyon düzenledi. Çete otuz ayrı eylemden sorumlu tutuluyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan iddianamede Hasan Ferit Gedik adlı genç maktul olarak yer alırken, iki mağdur ve 17 şikayetçi yer alıyor. Ayrıca iddianamede, 26’si tutuklu 35 şüpheli bulunuyor.

İddianameye göre bu çeteye, Gedik’in öldürülmesinden sekiz ay önce, 18 Ocak 2013’te Maltepe Emniyet Müdürlüğü’nün raporuyla dikkat çekildi. Raporda, “Gülsuyu’nda ‘silahla yaralama, kasten öldürme, tehdit ve uyuşturucu madde ticareti’ suçlarını gerçekleştiren grubun olduğu, bazı isimlerin tutuklandıkları, suçları işleyenlerin aralarında hiyerarşik yapılanma bulunduğu, birçok silahlı eylem ve uyuşturucu satma eylemi gerçekleştirdikleri” belirtildi.

Maltepe Emniyeti, 30 Nisan 2013’te ikinci bir rapor yazdı. Raporunda; “sanıklardan Mesut, Aytekin ve Uğur Turhan’ın Esenkent’te gayri resmi yollarla taksi durağı işlettikleri, bu yolla uyuşturucu ticareti yaptıkları, silahla yaralama eylemlerine karışıp haraç aldıkları” vurgulandı. İkinci rapora rağmen de harekete geçilmeyince çete silahlı saldırılarını sürdürdü.

Çete, 7 Ağustos 2013’te festival afişi asan Şafak Ayhan Şimşek ve Sinan Sağır’ı silahla yaraladı. Daha sonra da Ezilenlerin Sosyalist Partisi bürosuna yapılan saldırıda Özgür Bedel, Ayşe Deniz Karacagül ve Çağdaş Temuroğlu vuruldu. Aynı akşam silahlı saldırının protesto edildiği yürüyüşe çete tarafından ateş edildi ve dört kişi vuruldu. Saldırıdan sonra çete üyelerinden Zafer Turhan’ın bir telefon görüşmesinde, “Onurlu direnişimiz sürüyor. Yani vatan hainleriyle uğraşalım. Yakalanırsak devletin polisine yakalanalım, ama boyun eğmeyelim” dediği anlaşıldı.

Maltepe Emniyeti’nin iki raporuna kulak asmayan savcılık, 7 Ağustos’taki üç saldırıdan altı gün sonra çete hakkında soruşturma açarak grubu takibe aldı. Soruşturma tutanağında çetenin, “Maltepe ve civarında bir takım eylemler gerçekleştirdiği, suç gelirlerini arttırabilmek amacıyla cebir, şiddet ve tehdit unsurlarını kullanarak yağma eylemelerine giriştiği” sonucuna ulaştı. Fakat çetenin, Gedik’i öldürdüğü güne kadar beklendi.

Böyle olunca çete, takip edildiği 28 Eylül 2013’te Gülsuyu’nda yürüyüş yapan gruba ateş ederek, Mesut Aktürk’ü ağır şekilde yaraladı.

Çete üyesi Zafer Turhan, bir gün sonra, yani Gedik’in vurulduğu günün sabahında, saat 13.52’de yaptığı telefon görüşmesinde bir başta çete üyesine, “Kan, kin, nefret... Anladın mı, intikam, el bombalarıyla, keleşlerle geziyoruz... Allah herkese hayırlı cinayetler nasip etsin. Polis molis öldürmeyelim de, polis devletin bir adamı, devrimci öldürsek önemli değil” dediği, çete üyesi Yakup Dalkılıç’ın “Cinayet işleyeceğiz bugün” diye konuştuğu halde operasyon düğmesine basılmadı.

Akşam saat 20.45’te Gedik’in katıldığı yürüyüşe ateş açıldı. Gedik üç kurşunla ölürken, üç kişi de yaralandı. Cinayetten bir gün sonra grup gözaltına alındı. Yapılan baskında, 22 şüphelinin yakalanırken, 14 ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Silahların birçok olayda kullanıldığı saptandı. İddianamede, “Mesut Turhan liderliğindeki örgütün bir kişi veya gruba her an silahlı eylem yapabilecek şekilde hazır bulundukları anlaşılmıştır” denildi. Çetenin Maltepe’de toplam 30 silahla yaralama ve haraç alma gibi olaya karıştığı saptandı.