Cemevi’ne yönelik polis tehdidi davasının karar duruşmasında Kartal 29. Asliye ceza hakimi Mahmut Erdemli skandal bir karara imza attı. Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticilerinin başını kesmekle tehdit eden sanık polis Muharrem Kırımlı, Alevilere yönelik hakaret ve tehditlerine rağmen “tehdit değil, sınırı aşmayan eleştiri” denilerek beraat etti.

Bununla yetinmeyen hakim Erdemli’nin, söz konusu tehditlerin Alevilerin yaşadığı korku nedeniyle yanlış anlaşılmadan ibaret olduğunu söylemesi ise bu kadar da olmaz dedirtirken, polise kitle örgütlerine ilişkin eleştiri yapma, dolayısıyla taraf tutma hakkı tanıyan kararı ise Türkiye nereye gidiyor sorusunu gündeme getirdi.

ANF’ye kararı değerlendiren Nazmiye Güzel’in avukatı Nazım Karslı, hakimin verdiği beraat kararının nefret suçunu teşvik etme niteliğini taşıdığını vurgularken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sekreteri avukat Hasan Cem Yılmaz ise artık yargıya güvenmediklerini, haklarını uluslararası arenaya taşıyacaklarını belirtti. 

Kartal 29. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen Cemevi’ne yönelik polis tehdidi davasının karar duruşmasında Hakim Mahmut Erdemli Pendik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticilerini başlarını kesmekle tehdit eden sanık polis Muharrem Kırımlı ve yanında bulunan Özgür Yolcu isimli şahsı beraat ettirdi.

Savcının “Dini duyguları aşağılama, halkı kin ve nefrete sevk etmekten” açtığı davayı görmezden gelen Erdemli, polis Kırımlı’nın Alevilere yönelik ağır hakaretlerini yok sayarak suçlamaları “Kuran ve İslam‘a karşı sınırı aşmayan eleştiri” olarak değerlendirdi. Hakim Erdemli’nin “Müslümanlar Hıristiyanların kitabına kötü dese de bunun Müslümanların yargılanması için suç teşkil etmeyeceğini” söyleyerek örnek vermesi ise, yargının nasıl bir noktaya vardığını gözler önüne serdi. 

'BU KARAR NEFRET SUÇUNU TEŞVİK EDİYOR'

29. Asliye ceza mahkemesinin verdiği kararın hukuksal değil tamamen siyasal olduğuna dikkat çeken Nazmiye Güzel ‘in avukatı Nazım Karslı, bu kararın nefret suçunu teşvik etme niteliğinde olduğunu vurguladı. Müdafi avukatlar olarak en son Pendik, Bingöl, Malatya ve Adıyaman’da Alevilere yönelik tehditlerin aynı noktadan gelmiş olabileceğini söylemelerine rağmen hakimin Aleviliği görmezden gelerek Kuran ile İslam perspektifinden baktığına dikkat çeken Karslı, “Aleviliğe hakaret ve tehdit yapıldığı ortadayken, hakim olayı, Kuran ve İslam’a karşı sınırı aşmayan eleştiri olarak değerlendirdi. Buna örnek olarak da Müslümanların Hıristiyanların kitabını beğenmemesine benzetmeye kadar vardı.

Polis gecenin bir saatinde gelip ‘ Babam beni Süleymancılar cemaatinde yetiştirdi basından ve televizyonlardan Alevileri ve semahları izliyoruz, Muhammed’i ret ve inkar ediyorsunuz. Ret ve inkar etmenin cezası baş kesmektir. Buna da Kuran’da cihat denir bunu biliyor musunuz? Bunu bilin. En kısa sürede tekrar geleceğiz ’ diyerek açıkça tehdit etti. Ancak hakim bunu da Alevilerin kendi korkularından dolayı yanlış algılaması olarak yorumlayarak burada herhangi bir tehdit ve aşağılama olmadığına kanaat getirdi “ diye konuştu. Sivas katliamında yargılama sürecini gördükten sonra bu karara şaşırmadıklarını ancak bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacaklarını duyuran Karslı, yarın karara itiraz edeceklerini belirtti. 

'YARGIYA GÜVENİM KALMADI'

Beraat kararı beklemediklerini, en azından polise tehdit ve inançlara hakaretten ceza çıkacağını beklediklerini ifade eden Pir Sultan Abdal Derneği Genel Sekreteri Avukat Hasan Cem Yılmaz, “ Biz zaten duruşmada bu yaşananların tam anlamıyla dini değerleri aşağılama suçu kapsamına girdiğini, Alevilere hakaret edildiğini iddia etmiştik. Ancak hakim Aleviliği görmezden gelerek işi Kuran ve İslam çerçevesinde değerlendirmeyi tercih etti. İkinci olarak saat 23.00’te iki kişinin derneğe gelip “başınızı keseriz “ imasında bulunması tehdit değilse nedir?” diye sordu. Artık yargıya güvenmediğini,

Yargıtay’dan da bu konuda olumlu bir sonuç beklemediğini vurgulayan Yılmaz, “ Ama biz hukuksal ve demokratik haklarımızı aramaya devam edeceğiz. Bu ve benzeri davaların tamamını uluslararası arenaya taşıyacağız” dedi. (ANF)