Avcılar’da Yeşilkent Pir Sultan Cemevi ile CHP’li belediyenin mücadelesi devam ediyor. Daha önce yapılan yıkım ve saldırılar nedeniyle halk Cemevi’nde nöbet tutmaya başlamıştı.

 

CHP'li Avcılar Belediyesi, bu sabah 06.00'da Pir Sultan Cemevi'ni bastı. Cemevinin kapısını kırarak içeri giren ve eşyaları dağıtan zabıtalar içeride nöbet tutan halkı yaraladı. Halk Cemevi'nde toplanmaya başladı.

 

SEÇİM DÖNEMİNDE SÖZ VERMİŞTİ

Seçim dönemlerinde Cemevi yapacağı sözünü vererek oy toplayan Avcılar Belediye Başkanı Değirmenci'nin yaklaşık 10 yıldır cemevini hizmete açmaması üzerine halk yarım kalan cemevini kendi imkanlarıyla hizmete açmıştı.

 

Her perşembe günü yüzlerce kişinin katılımıyla cem yapılan Yeşilkent Cemevi, Avcılar Belediyesi tarafından tam 5 kez basıldı. Eşyaların götürülmesine rağmen halk Cemevini her seferinde yeniden yaparak faaliyete soktu.

 

NASIL OLDU?

Sabah yapılan baskında Cemevi’nde nöbet tutan kişiler polis ve zabıtalar tarafından darp edildi. Cemevi’nin bulunduğu binanın tepesine “Rantçı belediye istemiyoruz, Yeşilkent halkı yalnız değildir” yazılı pankart ve “Devletin Alevisi değil ehli beytin kızılbaşıyız”, “Bir tuğla da sen koy” ve “Zulme, haksızlığa, adaletsizliğe boyun eğen sessiz kalan dilsiz şeytandır” dövizlerinin yanı sıra Hz. Ali’nin fotoğraflarının asıldığı görüldü. Sabah saatlerinde yaşanan gerginliğin ardından Cemevi’ne sahip çıkmak için çok sayıda Alevi yurttaş ibadethanenin önüne toplandı.

 

‘BU SALDIRI ALEVİLERE YAPILMIŞTIR’

Avcılar Belediyesi tarafından Cemevi’nin daha önce 5 kez basıldığını ve son baskında da arkadaşlarının darp edildiğini dile getiren Yeşilkent Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Deniz Türkmenoğlu, “Bugün nöbetteydik sabaha karşı yaklaşık 150 kişilik bir zabıta ekibi ve yanlarında getirdikleri polislerle içeri girerek müdahale etmek istediler” dedi. Zabıta ve polisler tarafında Cemevi’nin içinden çıkarılmak istendiklerini belirten Türkmenoğlu, “Ellerinde hiçbir gerekçe olmadan ve gerekli evrak ve belgeler olmadan ve bizi buradan çıkarıyorsunuz dediğimizde tahliye var, buradan çıkacaksınız dediler” şeklinde konuştu. Zabıta ekiplerine dışarı çıkmayacaklarını bildirmeleri üzerine zabıtalar tarafında darp edildiklerini söyleyen Türkmenoğlu, “Tekme tokatlarla bize vuruldu. Arkadaşlarımdan birini dövüyorlardı ve ben de arkadaşımı korumak için üzerine kapandım. Kapanmamla beraber özellikle suratım hedef alınarak, tekmelerle vurulmaya başlandı. Ardından saçımdan tutup geriye çektiler. Ben yeniden döndüğümde bu sefer küçük bir şişenin içinde bulunan biber gazıyla yüzüme sıktılar” diye konuştu. Yapılan bu saldırının Alevi halkına yapıldığını dile getiren Türkmenoğlu, “Burada duruşumuzun nedeni de bir direniştir. Bu bir direnişin sembolüdür. Her şeyi bir tarafa bırakalım Alevilere yapılan bir saldırıdır” dedi.

 

‘BİBER GAZI SIKTILAR’

Zabıta ve polis saldırısında darp edilen bir başka Alevi yurttaş İlkkan Arslan ise, “Zabıtalar ite kaka kapı önünde bizi darp etmeye başladı. Ardından arkadaşlarımın yüzüne biber gazı sıkılarak, yüzlerine yumruk ve vücutlarımızın çeşitli yerlerine tekme vurmaya başladılar. Bazı arkadaşlarımızın ise boğarcasına boğazlarına sarıldılar” dedi. Olayı duyan yurttaşların Cemevi’nin önüne geldiğini ve bir saat içinde kalabalığın kitleselleştiğini dile getiren Arslan, “Halk, zabıtalara tepkiliydi. Bu hukuksuzluğa karşı, halk dama çıktı. Zabıta ve polislere taş atmaya başladı. Halkın tepkisinin ardından zabıtalar olay yerinden uzaklaşmak zorunda kaldı” bilgisini verdi. 

 

“AKP'Lİ BİR BELEDİYE YAPSAYDI KIYAMETİ KOPARTIRDIK”
Beşinci baskından sonra tepki gösteren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu şunları belirmişti:

“Avcılar Belediyesi Yesilkent Cemevine saldırıp, kapıyı kırıp, ulu pirlerimizin resimlerini yerlere fırlattı. Haber ve fotoğraflar sosyal medyada yayınlandı. Bu saldırıyı CHP'li bir belediyenin yapmış olmasından kaynaklı olarak çoğunluk sus pus oldu. Yapılan yorumlar hayli düşündürücüydü. "Zabıta da CHP'li miydi ki" diyenler vardı. Haberi paylaşanlara "CHP'yi yıpratmak istiyorsunuz" diye tepki gösterenler oldu. "Belediyenin CHP'liliğini niye öne çıkartıyorsunuz, art niyetli ve başka amaç güdüyorsunuz" diyenler oldu. Genel çoğunluk da sessiz kaldı.

 

“BİRÇOK ALEVİ İÇİN CHP YOLDAN ULU HALE GELMİŞ”

Şimdi bunu AKP'li bir belediye yapsaydı kıyameti kopartırdık. Bırakın zabıtayı, belediye başkanını doğrudan Tayyip Erdoğan'a saldırırdık. Dürüst olmak gerekir. İki yüzlülük yapıyoruz. Aleviler bu olayda sorgulayıcı aklını kaybetmiştir. CHP'li belediye ne sebep olursa olsun bunu yapamaz. Pirlerimizin resimlerini paçavra gibi yerlere atamaz. Aleviler, Alevi önderleri potansiyel CHP aday adaylığından kurtulmadığı sürece, CHP'li bir kendini bilmez bunu yapma cesaretini kendinde görür. Alevilerin bu tavrı çok üzücü ve çok düşündürücüdür. Bizde bir söz vardır. "Yol cümleden uludur." Maalesef birçok Alevi için CHP yoldan ulu hale gelmiş. Yazık."

 

HÜSEYİN AYGÜN'DEN DE TEPKİ
CHP'nin Dersimli Alevi milletvekili Hüseyin Aygün'e twiter üzerinden bu konuda tepki vermesi dile getirilince Aygün şunları yazdı:
"CHP'li Avcılar belediyesinin Yeşilkent Cemevine bu sabah yeniden saldırmasını protesto ediyorum, ibadet yerine saldırı asla kabul edilemez!"