CHP milletvekilleri Eren Erdem, Mustafa Balbay, Veli Ağbaba, Ali Haydar Hakverdi ve Necati Yılmaz ile HDP’li vekil Alican Önlü, polisin abluka altına aldığı Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde eylem başlattı.

Vekillerin oturma eylemi başlattığı heykelin çevresi barikatlarla çevrildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça işimi geri istiyorum talebiyle başlattıkları açlık grevinin 75. gününde evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı.

Vekiller, Gülmen ve Özakça’nın gözaltına alınmasının ardından Yüksel Caddesi’ne geldi. Yüksel’de toplanmaya izin vermeyen polis, Yüksel’de İnsan Hakları Anıtı’na gelmek isteyenleri gözaltına aldı.

Eyleme destek vermek isteyen CHP’li vekiller gözaltıların ardından Yüksel’de oturma eylemi başlattı. Vekillerin etrafı bariyerlerle kapatıldı.

BALBAY: DAYANAMADIM, KABUL EDİLEMEZ BİR TUTUMLA GÖZALTILAR VAR

CHP İzmir Milletvekili Balbay, polis müdahalesi sırasında yerde bulduğunu söylediği bir kızın saçlarını elinde göstererek, "Sabahleyin gözaltına alınan bir genç kızın saçı. Polislere dedim ki burası trafiğe kapalı bir alan kimseyi engellemiyor. Üzerinde silah yok. Kızı sürüklerken yerde saçları var. Dayanamadım. Böylesine kabul edilemez bir tutumla gözaltılar var" dedi.

Dün yapılan AK Parti 3’üncü Olağanüstü Büyük Kongresi’ni işaret eden Balbay, "Cumhurbaşkanı dün Cumhurbaşkanlığından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanlığına indi. Huzur gelince OHAL kalkacak dedi. Huzur böyle mi gelecek? Bura da bu insanlar sadece iş istiyor. Burada bu insanlar işine gitmek istiyor. Ve onlara destek olanları da az ötede gözaltına alırken yerde saçları vardı. İnsaf diyorum" diye konuştu.

AĞBABA: 150 BİN İNSAN AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba ise oturma eylemi yaptığı sırada gazetecilere dönerek, şunları söyledi:

"Bu gün burada maalesef en demokratik hakkını kullanan insanlara destek olmak için oturma eylemi yapan insanlara müdahale oldu. Burada maalesef bu kanunsuz emri uyguladılar. Bu tamamen hükümetin yapmış olduğu bir şey. Nuriye ve Semih’in yapmış olduğu eylem olağan üstü saygı gösterilmesi gereken bir eylem. Biz açlık grevini doğru bulmuyoruz. Ancak 150 bin insanın açlığa mahkum edildiği, 1 milyonun üzerinde insanın ölüme terk edildiği bir dönemde bu insanların bu eylemi yapması da onurlu bir eylemdir. 150 bin tane memur ihraç edilmiş. Maalesef çıt çıkmıyor. Bu insanların sayesinde Türkiye’de bir hukuksuzluk olduğunu, hükümetin kendine muhalif herkesi kapı dışarı ettiğini gösterdiler"

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’den randevu istediklerini; fakat talep ettikleri randevuyu alamadıklarını söyleyen Ağbaba, "Bu insanların zarar görmemesi için defalarca randevu talebinde bulunduk. Maalesef bu eylemin sonlandırılması ile ilgili bir gelişme yok" dedi.

BARİYERLER YIKILDI POLİSLER KAFELERİ BOŞALTTI

İnsan Hakları Anıtı önünde oturma eylemi yapan CHP milletvekillerinin çevrelerinde bulunan vatandaşlara polislerin müdahale etmesi sonucu karşılıklı tartışma çıktı. Tartışma sırasında milletvekilleri anıtın çevresinde bulunan çelik bariyerleri yıktı. Olay yerinde bulunan güvenlik güçleri anıtın çevresindeki kafeleri boşalttı.

Anıtın bulunduğu sokakta basın mensupları uzaklaştırıldı. Milletvekillerinin yanında bulunan danışmanları da polis tarafından apar topar alandan uzaklaştırıldı. Yüksel Caddesi’nde yoğun güvenlik tedbirleri arasında sadece CHP milletvekilleri kaldı. Gerginlik devam ediyor.