Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında kendisine “Sarhoş, alkol alıp gelmişsin, tükürerek konuşma” diyen Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar’a “Utanmaz” diyerek hakaret ettiği iddiasıyla CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bütün itirazlara rağmen 2013 yılında Taksim’deki Gezi Parkı’nda yapılmak istenen “Taksim Meydanı ve Gezi Parkı Yayalaştırma Projesi”ne karşı başlayan ve kısa sürede ülke geneline yayılan Gezi Parkı eylemlerinde kitleye sert bir şekilde müdahale eden polis amiriyle tartışan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında iddianame hazırladı. İstanbul 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, “Kamu görevlisine görevinden dolayı onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte söz ve davranış ile hakaret etmek” ile suçlanan Tanrıkulu’nun 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istendi.

Deniz Tekin'in Dihahaber'de yer alan haberine göre iddianamede, Tanrıkulu’nun tartıştığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar müşteki olarak yer aldı. Gezi olaylarında orantısız güç kullanmakla eleştirilen Dolar, 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname ile geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ihraç edilmişti.

İddianamede, olay günü yaşananlara ilişkin polisin tuttuğu tutanaklar ve görüntü CD’lerinin çözümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna yer verildi. Protestoların sürdüğü 15 Haziran 2013’te Taksim’de toplanan kitlenin Gezi Parkı’nda yaptığı protesto eyleminin “yasadışı” olduğu ileri sürülen iddianamede, yapılan uyarılara rağmen dağılmayan kitlenin, polisin güç kullanarak müdahale etmesi üzerine Taksim’deki Divan Oteli önüne geldiği belirtildi. İddianamede, müdahale sonrasında Divan Oteli önüne gelerek burada toplanan kitlenin yolu araç ve insan trafiğine kapatarak slogan attığı iddia edildi.

CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak Divan Oteli önüne gelen Tanrıkulu’nun gerginliğin yatıştırması ve polis müdahalesi sonucunda yaralanan ve rahatsızlanarak otele sığınan kişiler için çağrılan ambulansa yol açılması için otelin önündeki kitleye, oteli zırhlı araçlarla ablukaya alan çevik kuvvet polislerine megafonla konuştuğu kaydedildi. Konuşma sırasında Tanrıkulu ve emniyet amiri Yunus Dolar arasında tartışma çıktığı, Dolar’ın tartıştığı Tanrıkulu’na “Alkol alıp gelmişsiniz, tedbirimizi bozmayın” şeklindeki sözler sarf ettiği, Tanrıkulu’nun da Yunus Dolar’ı omuzundan itekleyerek “Camış, utanmaz” dediği iddia edildi.

Tanrıkulu’nun avukatı soruşturma ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosuna 28 Ağustos 2016’da gönderdiği 2 sayfalık dilekçenin özetine yer verilen iddianamede, şöyle denildi:

“Olay günü CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla Divan Oteli önüne giden milletvekilini, kolluk güçlerinin orantısız güç güç kullanması, topluluğa gaz, kimyasal madde gibi şeylerle müdahale etmesi yüzünden uyarlarda bulunduğu, kendisiyle tartışan müştekiye ‘utanmaz’ sözünü kullanmış olabileceğini; ancak bunun da kolluk amiri müştekinin rencide edici hakaret ve sözlerinin verdiğini, bilirkişi raporuyla belirlendiği gibi müştekinin müvekkiline ‘sarhoş, alkol alıp gelmişsin, tükürerek konuşma’ gibi sözler sarf ettiği, buna tanıklarıyla ispatlayabileceklerini belirtti.”

Tanrıkulu’nun “yasadışı” gösteriye katıldığı, destek verdiği, emniyet amiriyle tartıştığı, böylelikle üzerine atılı suçu işlediğine ilişkin dosyada yeterli delil elde edildiği ileri sürülen iddianamede,

Tanrıkulu’nun hakkında kamu görevlisine hakaret suçundan dava açılması, karşılıklı hakaret ile ilgili suçlamanın ise yargılamayı yapan mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Davanın yargılamasına önümüzdeki günlerde İstanbul 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.