CHP Kars İl Başkanı Özfer Koçak, Ermenistanlı ünlü caz piyanisti Tigran Hamasyan’ın Kars’taki tarihi Ani Harabeleri’nde verdiği konser nedeniyle gündeme gelen ırkçı söylem ve nefret suçuna tepki gösterdi.

Tigran Hamasyan’ı hedef alan ve Ermeni karşıtı ırkçı açıklamada bulunan Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel’in söylemlerine tepki gösteren Özfer Koçak, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesine göre Adıgüzel’in suç işlediğini belirtti.

Koçak açıklamasında, “Adıgüzel çok açık bir şekilde bu suçu işlemiş olmasına karşın hiçbir savcının harekete geçmemesi bu suçu işleyenleri cesaretlendirmektedir. Suç duyurusuna gerek kalmadan savcıların harekete geçmesini bekliyoruz” dedi.

Adıgüzel’in ırkçı sözlerinin Kars’ta bir karşılığı olmadığını belirten Koçak, “Geçmişte bu topraklarda yaşanan acıları kimse ırkçılık ve nefret suçuna gerekçe gösteremez, kullanamaz” dedi.

SAVCILARI GÖREVE DAVET ETTİ

Kars’ın barış ve bir arada yaşamın önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan CHP İl Başkanı Koçak, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dünyaca ünlü caz piyanisti Tigran Hamasyan, birçok ülkede, 100 ayrı kilisede “Luys i Luso” projesi kapsamında vereceği konserler için Türkiye’de bulunuyor.

Sanatın ve özel olarak da müziğin insanların birbirini tanımasında ve anlamasında önemli bir işlevi bulunduğu kuşkusuzdur. Bundan dolayı Hamasyan’ın Türkiye’de verdiği ve vereceği konserler bu topraklarda bir arada yaşamak için daha da umutlu olmamıza vesile oldu.

Hamasyan’ın Kars’taki Ani harabelerinde verdiği konserin ardından Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel’den son derece talihsiz bir açıklama geldi.

Adıgüzel, dünyaca ünlü bir sanatçının büyük beğeni toplayan konserini, “İçeriden ve dışarıdan satılmış hain beyinler tarafından sabrımız zorlanmak mı isteniyor? Yoksa bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?” sözleriyle değerlendirmiştir.

Çok açık bir şekilde ırkçılık yapan ve nefret suçu işleyen Adıgüzel, aynı zamanda açıklamasının ulaştığı kişileri de suç işlemeye davet etmektedir. Adıgüzel, bu ülkede yaşayan Ermenileri tehdit etmekle kalmamış konserin “papaz kıyafetiyle” gerçekleştirildiği vurgusunu yaparak Hristiyanlığa karşı da nefret suçu işlemiştir.

Adıgüzel ve beraberindeki kişiler ne yapmak istiyor? Ermenileri ve Hristiyanları IŞİD benzeri yöntemle katletmeyi mi düşünüyor?

Böylesine ırkçı zihniyetin halen bu topraklarda varlığını sürdürüyor olmasının en önemli nedenlerinden biri de yargı kurumunun bu tür suçlara karşı duyarsız kalmasıdır.

Halbuki, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi şu hükmü düzenlemektedir:

“Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Adıgüzel çok açık bir şekilde bu suçu işlemiş olmasına karşın hiçbir savcının harekete geçmemesi bu suçu işleyen kişileri cesaretlendirmektedir. Hiçbir suç duyurusuna gerek kalmadan savcıların harekete geçmesini bekliyoruz.

Hamasyan, Türkiye’deki konserlerine devam edecektir. Dünyaca ünlü sanatçı Hamasyan’ın ve konserlerin güvenliğinin sağlanmasının önemini ve güvenlik güçlerinin sorumluluğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Ayrıca Adıgüzel’in sözlerinin Kars’ta bir karşılığı olmadığına inanıyoruz.  Geçmişte bu topraklarda yaşanan acıları kimse ırkçılık ve nefret suçuna gerekçe gösteremez, kullanamaz.” (Demokrat Haber)