Adalet Bakanlığı'nın talimatı üzerine Sincan ve Tekirdağ'ın ardından Kandıra F Tipi Cezaevi'nde de avukat görüş odaları yıkılarak yerine cam görüş kabinleri yapıldı. Seslerin dışarından duyulmasına neden olan cam kabinlere hem avukatlar hem de tutuklular itiraz etti. Bazı cezaevlerinde tutuklular bu nedenle avukat görüşlerine çıkmamaya başladı.

Cumhuriyet'ten Murat İnceoğlu'nun haberine göre; Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ve İstanbul Şube Başkanı Avukat Taylan Tanay'ı da 11 Aralık günü avukatları ziyaret etti. Görüş yerine çıkan Kozağaçlı ve Tanay, ziyarete gelen avukatlara cam kabinlerde görüşmeyi kabul etmediklerini ilettikten sonra butona basarak görevliyi çağırdı. Dışarı çıkmalarının ardından “Savunma hakkımız engellenemez” sloganı attılar. Kozağaçlı akşam saatlerinde ziyarete gelen bir diğer meslektaşı için bir kez daha görüşe çıktı ve aynı durum bir kez daha yaşandı. Görevliler tarafından tutulan tutanaklar doğrultusunda Disiplin Kurulu Başkanlığı, Kozağaçlı'ya 2 ay, Tanay'a ise 1 ay haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma cezası verdi.

UYGULAMA GENELGEYE AYKIRI

Hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmesi ile ilgili yönetmeliğin, avukat görüşmelerini düzenleyen 19. maddesinde “Tutuklu, vekaletname aranmaksızın müdafi ile her zaman ve konuşulanları başkalarının duymayacağı, ancak; görüşmenin görevlilerce izlenebileceği bir ortamda, açık görüş usulüne tabi olarak görüşür. Bu kişilerin müdafi ile yazışmaları denetime tabi tutulmaz.” düzenlemesi yer alıyor. Yeni yapılan cam kabinlerde yapılan görüşme sırasında sesin dışarından duyulmasının savunma hakkını kısıtladığını öne süren bazı tutuklu ve hükümlüler ile avukatlar uygulamaya itiraz ediyor. Avukat Güray Dağ, Kozaçağlı ve Tanay'ın da uygulamaya itiraz ettiklerini ancak yapılan başvuruya yanıt alamadıklarını dile getirdi. Dağ, “Durumu öğrenmek için cezaevine gittim, muhtemelen Tanay'a da bu görüşten ötürü ceza vereceklerdir” dedi.