Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Ankara Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasının ardından Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna hakkında suç duyurusunda bulundu. Yapılan açıklamada, Eskişehir Valisi Tuna'nın "katilleri koruduğu, yargılamayı etkilediği, gazetecileri tehdit ettiği ve kentin güvenliğini sağlayamadığı" ifade edilerek, istifası istendi.

VALİNİN MAHKEMEYE GÖNDERDİĞİ YAZI

ÇHD'nin açıklamasında, "Eskişehir’de Gezi eylemelerinde  polis ve polisle hareket eden faşist  saldırganlar tarafından öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın katilleri uzun süre bulunmamış, delilleri karartılmış, katilleri saklanmış, kamera görüntüleri Mahkemece atanan bilirkişice silinmiştir. Ancak gerek bir kısım basın görevlilerinin gerekse avukatlarının çabası sonucu katiller hakkında kasten adam öldürmekten dava açılabilmiştir" denilerek, bu davanın görüldüğü Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Valilikten davanın görülmesinde “kamu güvenliğinin sağlanmasında sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı”na ilişkin görüş istendiği hatırlatıldı. Mahkemenin yazısına cevap olarak Eskişehir valisi Güngör Azim Tuna tarafından imzalanmış bulunan yazıda ise şu ifadelerin yer aldığı bildirildi:

"Gezi olayları kapsamında Ankara ilinde meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden Ethem SARISÜLÜK’ün Ankara Adliyesinde görülen kovuşturması esnasında, eylemleri organize eden ve gerçekleştiren marjinal gruplara mensup şahıslarla birlikte duruşma salonunda bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği ile bağlantılı avukatlar tarafından mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarına yönelik sözlü/fiili saldırı olayı gerçekleştirilmiş, duruşma tamamlanamadan ileri bir tarihe ertelenmiştir,  ….. Eskişehir ilinde marjinal grupların etkin ve örgütlü eylemleri arttırma çabaları, bu tür örgütlerle bağlantılı avukatların Ali İsmail Korkmaz davasına da katılarak provokatif davranışlarla adli sürecin normal işleyişini sabote edebileceği ve Eskişehir’in coğrafi konumu itibariyle kolay ulaşılabilir olmasının, ilimizde tertip edilecek muhtemel eylemlere diğer illerden de yoğun katılım olabileceği değerlendirilmektedir."

'VALİ YALAN SÖYLÜYOR'

Açıklamada, bu yazıyı haber yapan gazeteci İsmail Saymaz'ın da yine vali tarafından tehdit edildiği anımsatılarak, şöyle devam edildi:

"Eskişehir Valisi bu yazısında gerek Ali İsmail Korkmaz davasını yürüten avukat meslektaşlarımıza gerekse de Derneğimiz hakkında yalan ve yanlış beyanlarda bulunarak bize iftirada bulunmuştur. Vali dava öncesi ortamı provoke etmek istemektedir. Ankara’da Ethem Sarısülük davasında yaşananlar, Valinin anlattığı gibi olmamıştır. Vali görmediği, bilmediği bir konuda yalan söylemektedir. Tıpkı daha evvel ‘Ali İsmail’i arkadaşları öldürmüştür’, ‘maili ben atmadım’da dediği gibi.

Vali bu beyanı ile Mahkemeyi etkilemeye çalışmıştır. Emrindeki polis memurları ve onlar ile birlikte hareket eden paramiliter faşist güçler tarafından öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın davasının görüleceği mahkemeye yönelik, Ali İsmail’in öldürülme şeklini saklayıcı ve çarpıtıcı bilgiler verdiği yetmemiş,  olayın aydınlanması için demokratik hak kullanımlarını “terör” olarak nitelemiştir. Taraflı davranarak Mahkemeyi etkilemeye çalışmıştır. Vali enerjisini kamuoyunun merakla beklediği bu olayın aydınlatılması yerine, bu olayda Ali İsmail’in katillerinin cezasını bulmak için mücadele yürütenlerle mücadeleye vermiştir. Bir Kamu görevlisi ile bağdaşmayacak beyan ve eylemlerde bulunan Vali görevi kötüye kullanmıştır. Derhal İstifa etmelidir. Bu sebeplerle Eskişehir Valisi hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz."

Uğur Kaymaz, Şerzan Kurt ve Nezir Tekçi’nin davalarının güvenlik nedeniyle Eskişehir’de görüldüğünü hatırlatan ÇHD'li avukatlar, "Şimdi bu örnekler ortadayken, Ali İsmail Korkmaz davasının başka yere naklini sağlamaya çalışmakla, bu davayı sahipsiz bırakmaya, bu davayı sahiplenen Eskişehir halkından koparmaya çalıştığınızın farkındayız. Ancak buna gücünüz yetmeyecektir. Bu dava nereye giderse gitsin halkımız sahip çıkacaktır" dediler. (ANF)