Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, 20 yaşındaki Mehdi Taşkın’ın ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili Kürt halkına saldırıyı kınadıklarını bildirdi.

ÇHD’den yapılan yazılı açıklamada, “Bugün yıkılan Mahsum Korkmaz heykelini Türkiye’deki her milliyetten işçi ve emekçiler mutlaka yeniden dikeceklerdir” denildi.

ÇHD’nin yazılı açıklaması şöyle:

Bu sabah (19.08.2014) Lice’deki Şehîd Amed u Hevîdar Şehitliği’nde bulunan Mahsum Korkmaz (Agit) heykelini kaldırmak için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin gerçekleştirdiği bir operasyonda bir insanımız daha katledildi. Henüz 20 yaşında olan Mehdi Taşkın başına isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi. Çok sayıda yaralı var ve yaralılardan bazılarının durumu ağır.

Kürt halkının özgürlük mücadelesinin simgesi olan Mahsum Korkmaz (Agit) anısına dikilen heykeli, “bir operasyonla” halkın direnişine rağmen yıkıldı. Heykelin bulunduğu şehitlik ateşe verildi. Türk ordusunun ağır silahlar, zırhlı araçlar, gaz bombaları ve helikopterlerle yürüttüğü bu operasyonda halkın üzerine saatlerce ateş açıldı. Hatta halkın, kendini korumak için sığındığı evler dahi kurşunlandı ve kaldıkları yerlere gaz bombaları atıldı.

Yaşanan bu durum, basitçe, “bir heykele müdahale edildi”, “süreç baltalanıyor”, “AKP iktidarı sorumludur” ya da gerçekleşen saldırının zamanı kastedilerek “pek manidar” şeklinde yorumlanamaz. Mahsum Korkmaz heykelini kaldırmak için T.C. Devletinin bu türden bir operasyon düzenlemesi sahiden de pek manidardır. Ancak bu mana, Mahsum Korkmaz’ın Kürt halkının silahla verdiği özgürlük mücadelesine ve bu mücadelenin de ezilen ve sömürülen kitlelere örnek olmasına işaret etmesinden ileri gelir. T.C. Devleti tam da bu durum karşısında acizdir, tam da bu nedenle Kürt Halkının özgürleşmesine asla tahammül etmeyeceği gibi asla izin de vermez. Bu anlamda, bu saldırı hangi açıdan bakılırsa bakılsın bizleri şaşırtmamaktadır.

Bu saldırıya karşılık, bu gün yıkılan Mahsum Korkmaz heykelini Türkiye’deki her milliyetten işçi ve emekçiler mutlaka yeniden dikeceklerdir.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi olarak, yaşamını yitiren Mehdi Taşkın’ı anıyoruz. Yaralıların bir an evvel sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz. Gelişmelerin takipçisi olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. (ZETE)