Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkezi PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları, ailesi ve İmralı Heyeti ile görüşmesinin engellenmesin dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Öcalan'ın tutuklandığı günden bu yana İmralı'da ağır tecrit koşulları altında tutulduğu belirtilerek, tecrit koşullarının keyfiyetle ve ciddiyetsizlikle her geçen gün derinleştirildiği belirtildi. "İmralı statüsü, infaz rejimi ve uygulanan derinleştirilmiş tecrit; hukuka aykırı ve insanlık dışıdır" denilen açıklamada, Öcalan'ın 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla, 6 Ekim 2014 tarihinden bu yana ailesi ile ve 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana ise İmralı heyeti ile görüştürülmediği hatırlatıldı.

'TECRİT SİSTEMATİK BİR SALDIRIDIR'

"Hava muhalefeti", "kosterin bozuk olduğu" gibi ciddiyetsiz nedenlerle gerçekleştirilen bu engelleme ve hak ihlallerinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Tecrit koşullarının derinleştirilmesi, Kasım 2011'de Öcalan'ın avukatlarına yapılan hukuk dışı operasyon ile bir arada düşünüldüğünde, savunma hakkına yönelik sistematik bir saldırı olduğu da aşikârdır. Ayrıca Nisan'dan bu yana artık konunun bir diğer yanı can güvenliği konusundaki endişedir" ifadesinde yer verildi.

'ÖCALAN ŞAHSINDA DERİNLEŞTİRİLEN TECRİT KÜRT HALKINA YÖNELİKTİR'

Türkiye'de tecridin politik tutuklu ve hükümlüler için basit bir infaz politikası olmadığı, aynı zamanda bir işkence aracı olarak benimsendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, İmralı'da uygulanan sistematik tecrit politikasının salt Öcalan'ın şahsına yapılmış bir saldırı olmadığı, Öcalan şahsında derinleştirilen insanlık dışı uygulamalar ile Kürt halkına yönelik saldırı olduğuna vurgu yapıldı.

ÖCALAN'A UYGULANAN TECRİT MEVCUT HUKUKU DA AŞTI

Açıklamada, "Kürdistan'da topyekûn savaş politikalarını devreye sokmak isteyen siyasal iktidar, Öcalan'a dönük devam ettirdiği derinleştirilmiş tecrit uygulamasıyla aslında Kürt Halkının iradesini kırmayı hedeflemektedir. Çağdaş Hukukçular Derneği, kuruldukları günden bu yana F Tipi Hapishane modeline, bir infaz rejimi olarak uygulanan tecrit ve tretmana karşı mücadele yürütmüştür. Abdullah Öcalan'a uygulanan İmralı statüsü, infaz rejimi ve ağır koşullardaki tecrit ise mevcut infaz hukukunun dahi cevaz vermediği keyfiliktedir ve asla kabul edilemez."

'27 TEMMUZ'DA GEMLİK'TE OLALIM'

Öcalan'a yönelik ağır tecridin ortadan kaldırılması için başlatılan kampanyanın desteklendiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bizler de 27 Temmuz 2015 günü, Öcalan'a uygulanmaya başlanan keyfi avukat görüş yasağının 5. yılında, 'tecride son' şiarı ile meslektaşlarımızla birlikte Gemlik'te olacağız. Tüm üye ve meslektaşlarımızı, bu insanlık dışı, keyfi ve hukuksal dayanaktan yoksun uygulama karşısında Gemlik'te olmaya çağırıyoruz." (DİHA)