HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, cezaevlerinde hepatit ve bulaşıcı hastalıkların artması hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLARA YOL AÇILIYOR'

Aksoy, soru önergesinde, cezaevlerinde bulunan hasta tutukluların tahliye edilmediği ya da geç tahliye edildiği için yaşamlarını yitirmeye devam ettiklerini belirtti. Hasta tutukluların tahliye edilmedikleri gibi, cezaevi koşullarında tedavilerinin gereği gibi yapılamadığı için hastalıklarının ilerlediğini ve telafisi mümkün olmayan sonuçların doğduğunu vurgulayan Aksoy, şunları ifade etti:

"Bilindiği üzere hasta tutuklu ve hükümlüler, cezaevi revirlerinde haftada iki gün bulunan pratisyen hekimlerin üstünkörü muayeneleri ile tedavi edilmeden koğuşlarına geri gönderilmektedir. Hasta tutsakların tedavileri zamanında ve doğru yapılmadığı için cezaevlerinde kanser, tüberküloz, şizofreni ve hepatit hastalıkları yaygınlaşmaktadır.

Son dönemlerde çeşitli cezaevlerine yaptığımız ziyaretlerde ve yine başka iletişim araçları üzerinden aldığımız şikayetlere göre başta hepatit olmak üzere cezaevlerinde bulaşıcı, mikrobik hastalıklarda ciddi bir artışın olduğunu tespit ettik. Tutuklu ve hükümlüler, önlem alınmaması ve gerekli-etkili tedavinin yapılmaması halinde Hepatit hastalığının yaygınlaşacağı ve ağır sonuçlar doğuracağı endişesini taşımaktadır."

'SEVKLER GECİKTİRİLİYOR, HASTALIKLAR İLERLİYOR'

Hasta tutukluların hastanelere sevklerinin randevu, güvenlik, kelepçeli muayene ve çıplak arama gibi nedenlerle geciktirildiğini, bu durumun hastalıkların ilerlemesine sebep olduğunu kaydeden Aksoy, tüm cezaevlerinde genel bir sağlık taraması yapılmasını, bu taramalar sonucunda elde edilen bilgilere göre bir tedavi süreci başlatılmasını istedi.

'BULAŞICI HASTALIKTAN KAÇ TUTSAK YAŞAMINI YİTİRDİ?'

HDP'li Aksoy, Bakan Müezzinoğlu'na şu soruları yöneltti:

* Tüm cezaevlerinde genel sağlık taraması en son ne zaman yapıldı?

* Cezaevlerinde başta hepatit olmak üzere bulaşıcı hastalıklara karşı ne gibi önlemler alınmaktadır?

* Cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerden hepatit b hastalığı bulunan kişi sayısı kaçtır? Aynı şekilde kaç kişide bulaşıcı hastalık tespit edilmiştir? Bu hastalıkların bulunduğu cezaevleri hangileridir?

* Bulaşıcı hastalıklardan ötürü cezaevlerinde yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır? Bu hastalıklar hangileridir? Tedavileri neden yapılmamıştır?

* Bulaşıcı hastalıkların tespit edildiği cezaevlerinde ne gibi önlemler alınmaktadır? Tutuklu ve hükümlüler hangi şartlarda nasıl tedavi edilmektedir?