Adalet Bakanlığının verilerine göre, herhangi bir öğrenim kurumunda okurken tutuklanarak cezaevinde tutulan öğrencilerin sayısı 2 bin 593. Cezaevinde olduğu halde herhangi bir açık öğretime devam eden öğrenci sayısı ise 69 bin 301 kişi olarak açıklandı. 

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin Adalet Bakanlığı tarafından cevaplandırılması amacıyla verilen bilgi edinme talebine cevap verildi. İlgezdi’nin cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü öğrenci verilerine ilişkin istediği bilgilere cevap veren Adalet Bakanlığı, 2016 yılı sonu itibariyle toplam tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısının 36 bin 33 olduğunu, bu kişilerin lise ve dengi okullar ile önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı olduklarını açıkladı. 

Bakanlığın açıkladığı diğer bilgiler ise şöyle: “Herhangi bir fakülteye yüksek lisans, doktora programına ve açıköğretim fakültelerindeki eğitimlere devam ederken çeşitli suçlardan tutuklanan ya da hüküm alan 2 bin 593 kişi bulunmaktadır. Ceza infaz kurumuna girdikten sonra kaç kişinin okula başladığının tespiti amaçlı herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır. Lise ve dengi okullara örgün olarak devam eden öğrenci sayılarının istatistikleri tutulmamaktadır. Açıköğretim ortaokulu, lise ve fakültesine kayıtlı 33 bin 268 hükümlü ve tutuklu öğrenci bulunmaktadır. Toplam hükümlü ve toplam tutuklu öğrenci sayılarına ilişkin ayrı ayrı istatistiki veri bulunmamaktadır.”

Bir ay önce de Adalet Bakanlığı yöneltilen bir soru önergesine benzer istatistikler ile cevap vermişti.