Sincan Cezaevi’ndeki üç tutuklunun, arama sırasında hapishane gardiyanlarıyla yaşanan arbedede kırıldığı iddia edilen pano için kamu malına zarar verdikleri gerekçesiyle birer yıl hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

Sincan Cezaevi 1 no’lu F Tipi’ndeki tutuklular Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) davası sanığı Onur Kara, Maoist Komünist Partisi (MKP) davası sanığı Baran Onur Doğan ve Kurtuluş Derman’ın odalarındaki panoyu kırıp çöpe attıkları ve hasar bedelini karşılamak istemedikleri öne sürülerek, ‘kamu malına zarar vermek’ suçundan cezalandırılmaları istendi.

Cumhuriyet’ten Hilal Köse’nin haberine göre, Ankara Batı 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar oturumunda savunma yapan sanık Kara, panonun arama sırasında yaşanan arbedede kırıldığını anlattı: “Panodaki resimlerimizi, arkadaşlarımızın fotoğraflarını, gazete kupürleri gibi şeyleri yırtarak arama adı altında aldılar. İtiş kakış sırasında pano kırılmış oldu. 15 TL’lik zararı gidereceğim. Bana süre verilsin.”

Sanık Derman, hapishane idaresinin panoya astıklarına tepki göstererek saldırdığını ifade ederken, sanık Doğan olay anını şöyle aktardı: “Hücrede parçalayacak bir şey bulamadıkları zaman bizlere fiili müdahalede bulunuyorlar. Hapishanede denetimlerden geçen, ailemizin gönderdiği fotoğraflar, arkadaşlarımızın ve ünlü şairlerin fotoğraflarını asarız panoya. İki günde bir gelip panodakileri yere atıyorlardı. En son almaya çalışıyorlardı vermiyorduk. O hengame sırasında pano söküldü gitti. Suç duyurusunda bulunduk ama bize dava açıldı.”

Mahkeme kararında, cezaevi idaresinin disiplin kararını delil olarak kabul edip savunmaları dikkate almadı. Kararda, sanıkların panoyu elleriyle vurarak kırdıkları, suçu fikir ve eylem birliği içerisinde gerçekleştirdikleri ifade edildi. Sanıklar birer yıl hapis cezasına mahkum edildi.

İnsan hakları aktivisti avukat Gülizar Tuncer, cezaevlerinde disiplin cezaları ve sonrasında verilen hapis cezalarıyla, tutuklu ve hükümlülerin özgürlüklerinden yoksun bırakıldıklarını anlattı:

“Şartlı tahliye süresinde içerden çıkamıyorlar. İnfaz Yasası’na göre cezanın dörtte üçünü yatacak bir mahpus, üç kez hücre cezası alırsa, tamamını yatıyor. Ayrıca, görüş yasakları, havalandırma yasakları söz konusu. Kişinin ailesini altı yıl boyunca göremediği oluyor. Tutuklular için, diyelim ki mahkeme tahliye kararı verdi. Cezaevi bir dosya hazırlıyor, ‘İyi halli değil’ diye. Üç ay daha cezaevinde tutuluyorsun.”