Sık sık disiplin cezaları ve hak ihlalleri ile gündeme gelen Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde idarenin bu kez de tutukluların hücrelerine aldığı kitap ve dergi sayısına sınırlama getirdiği bildirildi.

Cezaevi idaresinin sınırlamasına göre, tutuklular bundan sonra hücresinde en fazla 10 kitap ve 10 dergi bulundurabilecek. Ayrıca atlas ve haritalar ise tamamen yasak.

"KARAR TAMAMEN KEYFİ"

Cezaevi idaresinin 2005 yılında getirmek istediği 5 kitap sınırlaması, tutuklular tarafından yargıya taşınmış, Tekirdağ Ağır Ceza Mahkemesi, cezaevinin kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek bozmuştu. Ancak, cezaevi yönetimi 8 yıl sonra aynı yasağı yeniden uygulamaya sokmak istiyor.

Bir faksla karşılaştıkları tutumu Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) bildiren tutuklular, "Gerekçe olarak ortaya koydukları şey, 'güvenlik'. Kitap ve dergi idarenin güvenliğini aksatıyor olabilir mi? Mümkün değil, hatta gülünç. 8 yıldır kitap ve dergiden dolayı bir güvenlik zaafı mı yaşanmış. Hayır. İdare uyduruk gerekçeler yaratarak kitap ve dergilerimize sınır koymaya çalışıyor" diye tepkilerini dile getirdi.

'İNFAZLAR YAKILIYOR'

Siyasi tutuklular, disiplin cezaları nedeniyle 4-5 yılı bulan ziyaret ve mektup cezaları verildiğini, şartlı tahliye zamanı gelen tutukluların disiplin cezaları nedeniyle tahliyelerinin gerçekleşmediğini belirtti, "Sudan sebeplerle arkadaşlarımıza hücre cezaları veriliyor, infazları yakılıyor" dedi.

"YAŞANACAKLARDAN HAPİSHANE İDARESİ VE ADALET BAKANLIĞI SORUMLUDUR"

Disiplin cezaları, yasak ve baskılara son verilmesini isteyen siyasi tutuklular, "Tüm bu baskılara son verilmemesi, devam ettirilmesi durumunda yaşanacak her şeyden Adalet Bakanlığı ve hapishane idaresi birinci dereceden sorumlu olacaktır" diye belirtti.