Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 28 sanık hakkında hazırlanan iddianame dün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. İddianamede bir numaralı sanık olarak Albay Ahmet Erdem yer alırken, ihbarın gönderildiği adreste oturan kişinin ifadesinin alındığı, ancak söz konusu ihbarın kim tarafından yapıldığının tespit edilemediği belirtildi.

Sanıkların "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen iddianamede, bir numaralı sanık olarak Albay Ahmet Erdem yer aldı. İddianamede Orgeneral Balanlı 8. sırada, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş ise 16. sıradaki sanık olarak bulunuyor.

BELGELER EMEKLİ ALBAY BÜYÜK'ÜN EVİNDE BULUNDU

İddianameye konu belgelerin sanık Emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde bulunduğunun belirtilirken, Balyoz Darbe Planı iddialarına da yer verildi.

Çetin Doğan'ın boşboğazlığı

İddianamede, Ergenekon soruşturması kapsamında 2009 yılında teknik takibe takılan emekli askerler Çevik Bir ve Erol Özkasnak arasındaki telefon konuşması da yer aldı. Bir ile Özkasnak'ın, Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'dan "boşboğaz' diye bahsettiğinin belirtildiği iddianamede, "Çetin Doğan'a ait planlamaların şahsın boşboğaz olması dolayısıyla herkes tarafından duyulduğunun bu açık kaynak bilgisinde yer almasına paralel olarak Çevik Bir ve Erol Özkasnak arasında geçen bir konuşmada da benzer hususların dile getirilmesi dikkat çekici ve birbiri ile örtüşür niteliktedir" değerlendirilmesi yapıldı.

İHBARIN GELDİĞİ ADRESİN SAHİBİ İFADE VERDİ

İddianamede, emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinin emniyete gelen bir ihbar maili sonucu arandığı belirtildi. İhbar mailinin kimden geldiğine ilişkin araştırmanın da yapıldığının anlatıldığı iddianamede, ihbarın gönderildiği 85.96.244.116 nolu IP numarasının Savaş Kumanlı adına kayıtlı 0 212 369 .. .. nolu telefondan internete bağlanılan adres olduğu belirtildi. İddianamede söz konusu şahsın ihbar ile ilgili ifadesine başvurulduğu anlatıldı. Savaş Kumanlı'nın ifadesinde, "85.96.244.116 nolu IP adresi, söz konusu telefon numarası üzerinden yaklaşık 2 yıldır benim adıma kayıtlı. Çay bahçesine gelen müşteriler genelde; eczacılar (ilaç plasiyerleri), askerlik şubesi konum itibariyle yakın olması hasebiyle askeri görevliler, adliye çalışanları, öğretmenler ve normal vatandaşlardır. Gelen müşteriler genellikle kendilerine ait dizüstü (laptop) bilgisayarları ile geliyorlar ve çay bahçesine ait internet ağı üzerinden internete bağlanıyorlar. Bahse konu ihbarı da gelen müşterilerden tanımadığım birisi kullanmış olabilir. Ancak şüphelendiğim herhangi bir kimse yok" sözleri iddianamede yer aldı.

İHBARCI TESPİT EDİLEMEDİ

Savcılık, ihbarın gönderildiği güne ait kamera kayıtlarının olmaması sebebiyle ihbarcının tespit edemediğine ilişkin bilgiye de iddianamede yer verdi.

BALANLI'YA 20 YIL HAPİS

"Balyoz Planı" soruşturması kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ve Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 28 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan 15 ile 20'şer yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesince dün kabul edilen 82 sayfalık iddianamede, ele geçirilen deliller bütün olarak değerlendirildiğinde, sanıkların "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçunu işledikleri öne sürüldü.

İddianamede, Balanlı ve Taş'ın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu, 8'i hakkında da yakalama kararı bulunan 28 sanığın, eylemlerine uyan ve lehe olan 765 sayılı TCK'nın 147 ve 61/1. maddeleri uyarınca 15 ile 20'şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

CNN