30 Eylül'de gerçekleştirilecek olan Abhazya Zafer Günü kutlamalarını izlemek üzere Rusya'nın Soçi şehri üzerinden Abhazya'ya gitmek isterken, Soçi'de Rusya Federasyonu yetkililerince bekletilen Radikal Gazetesi dış haberler müdürü Fehim Taştekin'e Çerkeslerden destek geldi.

Twitter'da "FehimTaştekin YalnızDeğildir" başlığıyla Fehim Taştekin'e sahip çıkan Çerkesler ayrıca dün gece saat 21.00'de İstanbul'daki Rusya Federasyonu Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

Çerkes Hakları İnisiyatifi (ÇHİ), İstanbul Çerkes Derneği ile Maltepe Çerkes Derneği'nden çok sayıda üyenin de katıldığı eylemde, Rusya Federasyonu'nun Fehim Taştekin'e yönelik uygulaması protesto edildi.

"Soçi'de olimpiyatlara hayır" pankartları taşıyan grup adına ÇHİ sözcüsü Erol Karayel, açıklama yaptı. Karayel, "Rusya 150 yıldan bu ayana Çerkeslerin kendi yurtlarına girişine rezerv koyduğu yetmiyormuş gibi şimdi de hür dünyanın basın mensuplarını Çerkes topraklarına sokmamaya çalışıyor. Çünkü yaptığı insanlık dışı muamelelerin ortaya çıkarılmasından korkuyor" dedi.

Fehim Taştekin'in aktivist değil gazeteci olduğunun belirten Karayel, "Kafkasya hakkında yazdığı vicdanlı yazılarıyla tanıdığımız Fehim Taştekin, Abhazya'nın 30 Eylül 1993 Zafer Günü Kutlamaları'nın yıl dönümü programlarını izlemeye giderken transit geçiş yapmak üzere indiği Soçi Havaalanı'ndan çıkartılmayarak ara bölgede mahsur bırakılmıştır. Taştekin'in suçu, Çerkeslerin Soçi Olimpiyatlarına gösterdiği tepkileri kamuoyuna aktaran bir gazeteci olmasıdır" dile konuştu.

Eylem sloganlarla sona erdi. (ETHA)