Çerkesler, Çarlık Rusyası tarafından soykırıma uğratılıp anavatanlarından sürüleli 147 sene oldu. Bugün de Rusya devletinin Kafkasya üzerinde aynı politikaları uyguladığını ifade eden Çerkesler, dünyanın çeşitli şehirlerinde soykırımı lanetledi. Eylemlerin İstanbul ayağında binlerce kişi Rusya Konsolosluğu'na yürüdü.

İSTANBUL- Çarlık Rusyası tarafından 21 Mayıs 1864 tarihinde anavatanlarından sürülen Çerkesler, dünyanın dört bir yanında yaptığı eylemlerle soykırımı lanetledi.

Eylemlerin İstanbul ayağında 5 bini aşkın kişi Rusya Konsolosluğu'na yürüdü. Ellerinde soykırımın başladığı tarih olan 21 Mayıs 1864 yazılı mezar taşları ve soykırımı anlatan dövizlerle Çerkesya bayrakları taşıyan binlerce kişi, "Katil Rusya Kafkasya'dan defol", "Kahrolsun faşizm", "Özgür Çerkesya, özgür Kafkasya", "Sochi'de olimpiyat istemiyoruz" sloganları attı. Çerkesler, Rusya Konsolosluğu'na geldiklerinde polis barikatıyla karşılaştı.

"Çeçenya'da sivilleri öldüren kim?", "Abhazya'yı ilhak etmek isteyen kim?", "Bir buçuk milyon insanın katili kim?" yazılı ok işaretlerini Konsolosluğu gösterecek şekilde yerlere yapıştıran Çerkesler burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

'YAŞADIKLARIMIZI UNUTMAYACAĞIZ'

Çerkes Forumu'ndan Mkanba Çağlar, insanlık tarihinin en ağır soykırımlarından birine maruz kaldıklarını, son derece acımasızca yürütülen imha politikasıyla Çerkesya'nın dünyanın gözü önünde baştan aşağı yıkıldığını, katledildiklerini, sürgün edildiklerini söyledi.

Çağar, bugün dünyanın dört bir yanında, binlerce Çerkes ve Kafkasyalı'nın dayanışma bilinci içinde tarihi bir trajediyi ve değişmeyen bir politikayı protesto etmek için Rusya Federasyonu temsilcilikleri önünde olduklarını belirtti.

Çağlar, şöyle konuştu: "Ülkemiz Çerkesya'da ve genel olarak Kafkasya'da dün ve bugün Rusya'nın bize yaşattıklarını unutmadığımızı, gerçeğimize sahip çıktığımızı göstermek için bir aradayız. Başta kendi vicdanı olmak üzere tüm dünyayı yalanlarla kurulmuş bir politikaya mahkum eden Rusya'nın inkarlarına inat, her sene katlanarak artan bir güçle gerçeği haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz."

RUSYA'DA MUHALİFLER SİLAHLI SALDIRIYA UĞRUYOR

Rusya'daki muhaliflerin de devletin silahlı şiddetine maruz kaldıklarını ve saldırıların ardı arkasının kesilmediğini vurgulayan Çağlar, Rusya'nın Çerkesya'yı hala işgal ve sömürge politikasıyla elinde tutmaya devam ettiğini ifade etti.

Mkanba Çağlar, "Çünkü Rusya Federasyonu, Rus Çarlığı'nın soykırım politikasını bilfiil devam ettiren bir devlet durumundadır" dedi.

'SOÇİ'DE OLİMPİYAT İSTEMİYORUZ'

Tüm bu yaşananlara rağmen Rusya'nın Soçi'de olimpiyat düzenleme cüretini gösterebildiğini, bunun yalan politikasının bir parçası olduğunu söyleyen Çağlar, olimpiyat projesinin amacının Soçi'yi siyasi olarak Kafkasya'nın dışına taşımak ve tarihini yok saymak olduğunu söyledi.

Çağlar şöyle konuştu:

"Soçi Çerkesya'nın başkenti ve soykırım belleğimizin sembol şehridir. Ülkemizi de belleğimizi de savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Hür irademizle kendi geleceğimizi kendimizin tayin edeceği bir siyasi özgürlük ortamı için çıktığımız bu yolda Rusya'yı kendisiyle yüzleşmeye davet ediyor ve haykırıyoruz: Yalanlarınıza asla teslim olmayacağız!"

Eylemde ayrıca Çerkes diasporasının ABD ve Avrupa'dan gönderdiği mesajlar da okundu.

ETHA