Çerkes ve Çerkes dostu bireyler 16 Nisan’da yapılacak başkanlık referandumu için hayır kampanyası başlattı.

“‘Birlikte Yaşam İçin HAYIR!’ Diyen Çerkesler ve Dostları” imzasıyla “Başkanlığa, Askeri ve Sivil Darbelere HAYIR!” başlıklı açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:

Başkanlığa, Askeri ve Sivil Darbelere HAYIR!

15 Temmuz’da yaşanan ve üzerinden sekiz aya yakın zaman geçmesine rağmen gün geçtikçe daha da karanlığa gömülen kanlı darbe girişimi sonrasında tam bir oldubitti ile önümüze getirilen bir Anayasa teklifiyle karşı karşıyayız.

Buna karşılık bizler, dünden bugüne Cumhuriyetin darbeler, keyfiyetçi hükümetler ve olağanüstü hal uygulamalarıyla büyük yaralar aldığını, önerilen maddelerin o yaraları daha da derinleştireceğini ve 16 Nisan referandumunun bu gidişe müdahil olmak için önemli bir fırsat olduğunu biliyoruz.

İnsanların dini ve milli duygularını sürekli provoke eden, halkı ayrıştıran ve HAYIR oyu verecek olanları terörist ilan edenler, halk oylamasında istedikleri sonucu almak adına her türlü tehdit ve hamasete başvurmaktan çekinmiyor. Hedeflerine bu şekilde varmaya çalışanların geçmişte de olduğunu biliyoruz fakat bugün çok daha ciddi bir durumla karşı karşıyayız.

Bu sorun basit bir parti siyaseti sorunu değil, aksine var oluşsal bir sorundur. Bugüne kadar zaten zayıf olan ülke ekonomisini, basın ve ifade özgürlüğünü, akademik özgürlükleri, uluslararası ilişkileri, insanların can ve mal güvenliğini artık tamamen sıfırlayan bir anlayışla karşı karşıyayız. ‘Darbecilerle hesaplaşıyoruz’ diyerek ülkeyi 15 Temmuz’a taşıyanların bugün yine ‘darbe düzenini sonlandırma’ kandırmacasıyla, darbe girişimini gerekçe göstererek OHAL rejimini kalıcılaştırma girişimiyle karşı karşıyayız. Sadece son 3 ayda alım gücümüzün yüzde 30’unu kaybetmiş durumdayız. Bir önceki seçimde “Biz gelmezsek kaos olur” diyenlerin bugün de “Evet çıkmazsa iç savaş çıkar” tehditleriyle karşı karşıyayız.

Tek Sesliliğe HAYIR!

Yaratılmak istenen yeni Türkiye, iddia edilenin aksine her alanı kuşatmış tek merkezli yönetime dayanan bir Türkiye’dir. Böyle bir ülkede bütün kardeş halklar gibi Çerkesler olarak da bugüne kadar yaşamış olduğumuz bütün sorunların katlanarak artacağını görmek hiç de zor değildir.

Bırakın Çerkes soykırımını, Çerkes adını dahi anmaktan imtina eden, “Şimdi bir de Çerkesler çıktı başımıza” diyen, “Ergenekon Kafkas ağırlıklı bir yapılanmadır” diyen, Abhazya’nın tanınması bir yana, Abhaz çocuklarını dahi 23 Nisan Şenlikleri’nden geri çeviren, Çeçen mültecilere sefaleti reva gören, Çeçen cinayetlerinin dosyalarını tozlu raflara kaldıran, Abhazya ve Osetya’ya yönelik inkarcı anlaşmalar imzalamakta hiçbir tereddüdü olmayan bu anlayışın dayatmalarını kabul etmiyoruz.

Çerkes halkının Türkiye’deki varlığı ve gelişimi ülkede demokrasinin gelişimiyle doğrudan ilgilidir. Bu yüzden 16 Nisan’da ‘HAYIR’ demek yaşamsal öneme sahiptir. Bu suretle bizler, ‘Evet’ demeyi düşünenlerin meseleyi tekrar gözden geçirmelerini talep ediyor, halkın kutuplaştırılmasına her noktadan karşı çıkıyoruz. Çünkü bizler, sadece “hayır” için değil dünü, bugünü ve yarını bir arada düşünüyoruz. Bütün ülke yurttaşlarının kardeşlik ve eşitlik temelinde ‘yeni bir başlangıç’ yaratabileceğine inanıyoruz. Bu coğrafyanın özgürleşmesi, gelişimi ve saygınlığı adına emek veren Çerkeslerin bütün diğer halklarla bir arada kardeşçe yaşamını savunuyoruz.

Bu yüzden;

Çerkes ve Çerkes dostu bireyler olarak imza kampanyamızı başlatıyoruz.

HAYIR diyen milyonların sesini güçlendirmek için

HAYIR diyoruz!

‘Birlikte Yaşam İçin HAYIR!’ Diyen Çerkesler ve Dostları

İmzacıları görmek ve kampanyaya katılmak için: http://www.birlikteyasamicinhayir.org/uncategorized/26/#more-26