Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından 21 Mayıs 1864 Soykırımı dolayısıyla Kefken'de anma programı düzenlendi. Anmaya Maraş, Kocaeli, Sivas, Samsun, Mersin, İstanbul, Ankara, Kafkas Kültür dernekleri, Adana Çerkes Kültür Derneği, Düzce Adige Kültür Derneği, Bursa Çerkes Kültür Derneği, Yalova Çerkes Kültür Derneği, Çarşamba Çerkes Kültür Dernekleri başkanları ve yöneticileri, HDP Kocaeli, Sakarya, Bursa il eş başkanları ile milletvekili adaylarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

İlk olarak Karaağaç Köyü'nde bulunan Abhaz Mezarlığı'nda anma gerçekleştirildi. Anmanın yapıldığı alana büyük Çerkes bayrağı, "Çerkes Sürgünü 1864", "Farklılığımız zenginliğimiz birliğimiz gücümüzdür", "Son sözü hep direnenler söyler" pankartları asıldı.

Burada söz alan Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, yüz yıl süren Rus-Kafkas savaşlarında ve sürgünde yaşamını yitiren atalarını rahmetle andıklarını ifade etti. Aslankaya, anmayı gerçekleştirdikleri mekanın atalarının mezarlarından sadece bir tanesi olduğunu ifade ederek, "Toplumlar tarihi açıdan önemli günlerini anarak hatırlarlar. Soykırım ve sürgün gibi bir halkın yüreğinde derin yaralar açan trajedilerin anılması güçlü bir hatırlama ve hatırlatmadır" dedi.

'BİR DAHA BÖYLE ACILAR YAŞANMASIN'

En büyük dileklerinin böylesi acıların bir daha yaşanmaması olduğunu kaydeden Aslankaya, "Atalarımızın maruz kaldığımız bu acıları yad ettiğimiz bugünde acılarımıza ortak olduğunuz için teşekkür ederiz" dedi. Daha sonra söz alan Dünya Abhaz Abazin Kongresi Genel Sekreteri Geradi Lamiya, "Bugünkü politik anlayışla geçmiş dönemdeki anlayışlar iyi tahlil edilmeli. Emperyal anlayışla bize saldıran kişiler sadece bizi yurdumuzdan etmek için bizi kırımdan geçirdiler" diye konuştu.

NART ATEŞİ YAKILDI

Konuşmaların ardından soykırımda hayatını kaybedenler için dualar edildi. Daha sonra Babal Köyü'ne geçen binlerce kişi burada da soykırımında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla çeşitli etkinlikler yaptı. Kortej halinde Çerkes bayraklarıyla yaşamını yitirenlerin yeri olan Babalı sahiline karanfil bırakıldı. Çerkes mitolojisinde yer alan "Nart ateşinin" yakıldığı yere çok sayıda bayrak ve "Soykırımı unutma", "Soykırım insanlık suçudur" yazılı dövizler bırakıldı. Burada Çerkes aydınlarından Kuşha Doğan Özden Adigece, Abhaz halkının önde gelenlerinden Hilmi Kisnili de Abazaca halkı selamladı ve soykırımı kınadı.

Yapılan açıklamaların ardından çelenk bırakıldı. (Evrensel)