21 Mayıs 1864’te yaşanan Çerkes Soykırımı’nda yaşamını yitirenler Kefken’de anıldı. Anmada konuşan Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Aslankaya, ‘Halkın yüreğinde derin yaralar açan trajedilerin anılması güçlü bir hatırlama ve hatırlatmadır’ dedi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu, 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı dolayısıyla Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Kefken adası sahilinde yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi.

Anmaya Gurgum (Maraş), Kocaeli, Sêwaz (Sivas), Samsun, Mersin, İstanbul, Ankara, Kafkas Kültür Dernekleri, Adana Çerkes Kültür Derneği, Düzce Adige Kültür Derneği, Bursa Çerkes Kültür Derneği, Yalova Çerkes Kültür Derneği, Çarşamba Çerkes Kültür Dernekleri başkanları ve yöneticileri, HDP Kocaeli, Sakarya, Bursa il eşbaşkanları ile milletvekili adaylarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

İlk olarak Karaağaç Köyü’ndeki Abhaza Mezarlığı ziyaret edildi. Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, burada yaptığı konuşmada, yüzyıl süren Rus-Kafkas savaşlarında ve sürgünde yaşamını yitirenleri rahmetle andıklarını ifade etti.

Aslankaya, anma etkinliği yaptıkları yerin atalarının mezarlarından sadece biri olduğunu ifade ederek, “Toplumlar tarihi açıdan önemli günlerini anarak hatırlarlar. Soykırım ve sürgün gibi bir halkın yüreğinde derin yaralar açan trajedilerin anılması güçlü bir hatırlama ve hatırlatmadır” dedi.

En büyük dileklerinin böylesi acıların bir daha yaşanmaması olduğunu kaydeden Aslankaya, “Maruz kaldığımız bu acıları yad ettiğimiz bugünde acılarımıza ortak olduğunuz için teşekkür ederiz” dedi.

Çerkes bayraklarıyla kortej halinde Babalı sahiline yürüyen katılımcılar, burada yaşamını yitirenleri andı. Çerkes mitolojisinde yer alan ‘Nart ateşi’ni yakan katılımcılar, “Soykırımı unutma”, “Soykırım insanlık suçudur” yazılı dövizler ile karanfiller bıraktı.