İstanbul Ümraniye’deki kampta kalan Çeçenler, 510 bin TL’lik doğalgaz faturası şokunu yaşıyor. Mülteci konumunda olmadıkları için çalışma izinleri bulunmayan ve hiçbir gelir kaynağı olmayan Çeçenler, 510 bin TL’yi bulan faturayı ödeyemedikleri için doğalgazları kesildi. Soğuk kış gününde tir tir titreyen Çeçenler, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
 
İstanbul Ümraniye’de Halillürrahman Cami’nin alt katında yaşayan Çeçenlere, 510 bin TL doğalgaz faturası geldi. Hiçbir gelir kaynağı olmayan ve mülteci konumunda bulunmadıkları için de çalışma izinleri olmayan Kafkasyalılar, faturayı ödeyemeyince soğuk kış gününde doğalgazlarının kesilmesiyle karşı karşıya kaldı.
 
510 BİN TL’LİK FATURA!
 

34 aileden oluşan 130 kişinin kaldığı Ümraniye Çeçen kampında elektrik, su ve doğalgaz gibi ihtiyaçlar camiden temin ediliyor. Caminin elektrik ve su ihtiyacını Diyanet İşleri Başkanlığı karşılarken, doğalgaz ise bu kapsamda bulunmuyor.
 
10 yıl önce camiye doğalgaz hattı bağlanırken Çeçen muhacirler de ısınmak için bu hattı kullanmaya başladı. Cami derneğinin gücünün yetmemesi, Çeçenlerin de maddi gelirinin olmamasından dolayı faturanın karşılanamaması üzerine doğalgaz kesildi. Şu an itibariyle 223 bin TL ödenmemiş bedel gözükürken, 286 bin TL‘lik faiziyle beraber toplam 510 bin TL borç gözüküyor.
 
ÖZER: ÇEÇENLERE MÜLTECİLİK HAKKI VERİLMELİ
 
İMKANDER Başkanı Murat Özer ise Çeçenlerin bu tür sıkıntılara maruz kaldığını ve bu sıkıntıların çözümünün Çeçenlere mülteci statüsü verilerek çözülebileceğini söyledi.
 
Özer: Türkiye’nin 1951 yılında imzaladığı Cenevre Sözleşmesi’ni hatırlatarak, “TÜRKİYE Kafkasya’dan gelen sığınmacılara kendisinin mülteci statüsü vereceğini taahhüd etmiştir. Fakat ne yazık ki bu taahhüd bugüne kadar hiçbir şekilde yerine getirilmedi” diye konuştu.

Kamp Başkanı ise çok sayıda çocuğun soğuk yüzünden hasta olduğunu bildirdi.

Doğalgazı kesilen aileler kampta elektrikli sobalara yüklenmekte ve bu da aşırı yüklenmeden dolayı arızalara sebebiyet vermektedir. Toplam 34 ailenin kaldığı kampta bu türden bir arıza halinde telafisi imkansız durumlar ortaya çıkabilir. Yetkililer kardeşlerimize gerektiği gibi sahip çıkmalı. Yoksa yarın çok geç olabilir.

İMKANDER olarak birçok resmi makamı durumdan haberdar etmemize rağmen hiçbir yerden olumlu bir cevap alamadığımızı kamuoyuyla paylaşmak isteriz. (imkander.org.tr)