Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin (ÇDP) tanıtım toplantısında konuşan ÇDP Genel Başkanı Kenan Kaplan, siyasi muhatap bulamadıkları için parti kurduklarına dikkat çekerek, “Çözüm sürecinde Aleviler ve Kürtler dışında hiçbir unsur yer almıyor, Çerkesler görmezden geliniyor” dedi.

Çerkeslerin kurduğu ÇDP tanıtım toplantısı Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi. Programda konuşan ÇDP Genel Başkanı Kenan Kaplan, Alevi sorunun siyasi bir sorun olduğuna vurgu yaptı.

Kaplan, Türkiye’deki etnik kimlik sorunlarının ve taleplerinin sadece Kürt etnik kimliğine indirgendiğini ifade etti, Çerkeslerin yok sayılmasının kendilerini parti kurmaya yönelttiğini vurguladı.

Bugün gazetesindeki habere göre Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokratik açılım süreçleri Türkiye haklarında ve farklı toplumsal kesimlerde bir hareketlilik ve umut yarattı. Ancak kısa süre sonra anlaşıldı ki; bu süreç Alevi-Sünni, Kürk-Türk ekseninde kurgulanmış bir süreçti ve içinde Çerkesler ve diğer halklar yoktu. Demokratik paketler peş peşe geliyor ancak Aleviler ve Kürtler dışında hiçbir unsur yer almıyor. Çerkesler görmezden geliniyordu. Kürt ve Alevi çalıştayları yapılıyor, Kürtçe televizyonlar açılıyor, Çerkesler ve diğer halklara yine yok muamelesi yapılıyordu.”

Çözüm sürecinde Türkiye halklarının umudunun bittiğini savunan Kaplan, “Milli birlik ve kardeşlik projesi denmeye başlandı. Sonunda bu süreçlerin hepsinin yerini çözüm süreci denilen süreç aldı. Türkiye’nin etnik kimlik sorunları ve talepleri sadece Kürt etnik kimliğine indirgendi. Devlet ve siyasi iktidar silahlı Kürt siyasi hareketiyle müzakerelere başladı. Çerkes halkları başta olmak üzere Türkiye haklarının umutları bitmiştir. İşte bu gerçeği idrak eden Çerkes halkının bir kısım evlatları bir araya gelerek Çoğulcu Demokrasi Hareketini oluşturdular.” şeklinde konuştu.

Çerkeslerin ancak siyasallaşarak kimlik bilincinin oluşabileceğine vurgu yapan Kaplan, “Çünkü Çerkes sorunu siyasi bir sorundur. Taleplerimizde siyasi taleplerdir. Çoğulcu Demokrasi Hareketi bir yıllık çalışma ve istişare süreci sonunda, Çerkeslerin varlık mücadelesinin ancak siyasi bir örgütlenmeyle, tabanın siyasallaştırarak, kimlik bilinci oluşturulmasıyla hedefine ulaşabileceğini gördü. Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin kurulmasına karar verildi.” ifadelerini kullandı.