YALOVA’da kavganın ortasında kalan ve polisin sıktığı biber gazı nedeniyle komaya girerek kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren astım ve panik atak hastası 31 yaşındaki Çayan Birben, memleketi Rize’nin Pazar İlçesi Subaşı Köyü’nde toprağa verildi.

 

Akrabası ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Çayan Birben'e hastanede verilen fazla miktardaki oksijenle, biber gazının yarattığı sonuçların silinmeye çalışıldığını iddia etti. Çayan Birben'in köyündeki evinin önüne, 'Hesap sorulacak Çayan’ım' pankartı asıldı.

 

Yalova’dan otopsi için götürüldüğü İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan dün akşam alınan Çayan Birben’in cenazesi uçakla Trabzon’a, oradan da ambulansla Rize’nin Pazar İlçesi Subaşı Köyü’ndeki evine getirildi. Evin önüne Çayan Birben’in fotoğrafının yer aldığı 'Yanındayız' ve 'Hesap sorulacak Çayan’ım' pankartları asıldı. Cenazenin camiye götürülüşü sırasında anne Yücel Birben gözyaşı dökerek ağıtlar yaktı, yakınları alkış tutarak cenazeyi uğurladı. Yakınları ile birlikte cenazenin kılınacağı camiye yürüyen anne Yücel Birben, "Anan yandı, oğlum seni benden aldılar. Yaktılar bizi, Allah da onları yaksın. Yavrumu benden nasıl aldılar? Oğlum bir taneydin. Nasıl evi gidip açayım, senin hatıralarına nasıl bakayım?" diyerek gözyaşı döktü. Cenazede, Çayan Birben’in kızkardeşleri Özge, Mavi ve Sonnur Birben de gözyaşlarını tutamadı.

 

CENAZEYE GENİŞ KATILIM

Subaşı Köyü Camii’nde kılınan cenaze namazına Çayan Birben’in babası Ahmet Birben, amcası Mehmet Birben, akrabası ve köylüsü olan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Çayan Birben’in köylüsü, Ergenekon davası tutuklu sanığı CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın yeğenleri, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, HAS Parti İstanbul İl Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ile Çayan Birben’in amcasının oğlu Karadenizli sanatçı Gökhan Birben ile Hopa ve Rize’den gelen çok sayıda kişi katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalova Milletvekili Muharrem İnce de cenazeye çelenk gönderdi.

 

CENAZE NAMAZI SONRASINDA YÜRÜYÜŞ

Kılınan cenaze namazının ardından yürüyüş gerçekleştirildi. Çayan Birben’in fotoğrafının yer aldığı, 'Hesap sorulacak Çayan’ım' pankartını tutan kadınlar kalabalığın önüne geçti. Yaklaşık 1 kilometre boyunca tabutu taşıyan kalabalık 'Çayan’a uzanan eller kırılsın', 'Katil polis hesap verecek', 'Biber gazı yasaklansın' sloganları attı. Bu sırada zafer işareti yapan bir gence Çayan Birben’in dayısı olduğu belirtilen kişi, "Cenazede siyaset yapmayın" diyerek tepki gösterince gerginlik çıktı. Gencin üzerine yürüyen kişiyi ÖDP Genel Başkanı Alper Taş sakinleştirmeye çalıştı. Yürüyüşün ardından Çayan Birben’in cenazesi Subaşı Köyü'ndeki aile kabristanında toprağa verildi.

 

BABA AHMET BİRBEN: BU DAVA HİÇBİR ZAMAN KAPANMAYACAK

Çayan Birben’in babası Ahmet Birben, oğlunun olay yerine kavgayı ayırmak için gittiğini belirterek, polislerin gelir gelmez biber gazı sıktığını söyledi. Oğlunun bu sırada yüzünü kapattığını kaydeden baba Birben şunları anlattı:

 

"Oğlum yüzünü kapatarak, 'Bana biber gazı sıkmayın. Astım ve kalp hastasıyım' demiş. Yüzünü kapatırken biber gazını çenesinin altında sıkarak zorla arabaya atmaya çalışmışlar. Ellerinden kaçtı, internet kafeye gitti. Yüzünü yıkarken bayıldı. Sonra hastaneye kaldırdılar. Hastaneye gittiğinde zaten ölmüştü. Ama orada doktorlar oksijen vererek gazı temizlemeye çalışmış. Otopsi raporlarında bu ortaya çıkacaktır. Oğlum iki polis yüzünden kasıtlı bir şekilde gitti. 10 polis kavga eden 4 kişiyi ayıramıyor da biber gazı sıkıyor. Davacıyız. Yalova’ya müfettiş göndermişler ama bunlar formalite. Davayı kapatmaya çalışacaklar ama bu dava kapanmayacak. Ben orada emniyet yetkilerine de söyledim, 'Bütün davalardan vazgeçeyim, o iki polisi bana verin' dedim. Ama o iki polisin nerede olduğu belli değil. Ateş düştüğü yeri yakar."

 

ÖDP GENEL BAŞKANI TAŞ: EMNİYET KASTEN ADAM ÖLDÜRDÜ

Çayan Birden'in akrabası ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise, bu ölümün adil olmayan, kalleş bir ölüm olduğunu söyledi. Yalova Emniyeti’nin kasten adam öldürdüğünü söyleyen Taş, şöyle konuştu:

 

"Bir genç ısrarla astım hastası olduğunu söylemesine rağmen, 'biber gazından kim ölmüş?' denilerek Çayan kardeşimize biber gazı sıkıldı. Yere yığıldı, yüzünü yıkamaya çalıştı. Hayattayken ambulans değil, olay yeri inceleme ekibi geldi. Hayatını kaybetmiş gibi olay yeri ekibi araştırmalarda bulundu. Hastaneye geldiğinde beyin ölümü gerçekleşmişti. Daha sonraki süreçte doktorlar üzerinde bir baskı gerçekleşti. Olayın üstünü örtme adına çeşitli girişimlerde bulundular. Hayatını kaybetmiş bir insana oksijen vererek, biber gazının yarattığı sonuçları silmeye çalıştılar. Burada insan öldürmeye teşebbüs var. Sorumluları yargılanmalıdır. Sorumlularını biliyoruz. 'Biber gazı insan sağlığına zararlı değildir' diyen bir İçişleri Bakanı var. Hala daha konuşuyor. Son bir yıl içerisinde 14 kişi biber gazı sonucu yaşamını yitirdi. Bu olayın üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. İçişleri Bakanı istifa etmelidir. Yalova Emniyet Müdürü görevden alınmalı ve istifa etmelidir. Hükümet yetkililerinden insanlarımızı rahatlatacak, bu ölümün bedelini ödettirecek bir yaklaşıma, bir söyleme ihtiyacımız var. Bunu bu memleketin insanı olan Başbakan'dan bekliyoruz."

 

'ZAMANINDA AMBULANS ÇAĞRILMADI'

Çayan Birben’in avukatı Melike Korkmaz da ölümün polisin orantısız güç kullanımı ve sağlık ekibi çağrılmasındaki ihmalinden kaynaklandığını belirterek, "Beyin kanamasının nedeni aslında bu. Adli Tıp raporunda biber gazı ile ilgili bir sonuç çıkacağını düşünmüyoruz. Hastanede çok fazla oksijen verildiği için ciğerleri temizlenmiş durumda. Polisin ihmali ve zamanında ambulans çağrılmamasının göz önünde bulundurulması gerekiyor" dedi. (F5haber)