YALOVA’da, polislerin sıktığı biber gazından etkilenip hayatını kaybeden astım ve panik atak hastası Çayan Birben’in (31) cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Otopsisi tamamlanan Çayan’ın cenazesi memleketi Rize’ye gönderildi.

 

Yalova’da iki gün önce sokakta yürürken, görüp ayırmaya çalıştığı kavganın ortasında kalan ve polisin sıktığı biber gazından etkilenerek komaya giren astım ve panik atak hastası Çayan Birben, (31) dün hayatını kaybetmişti. Birben’in cenazesi kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Birben’in yakınları ve sevenleri de bugün Adli Tıp Kurumu’nun önünde toplandı. Yakınları, Çayan Birben’in hayatını kaybetmesinden polisi sorumlu gördüklerini belirtti.

 

Polislerin duyarsız davranması ve özverili olmamasından şikayet eden Çayan’ın dayısı Soner Haberal, "Cahillikten de olabilir. Çok büyük suçlu gibi davranmışlar. Olay yerindeki 5-6 polis bu gençleri tutamayıp biber gazı sıkıyor. Yeğenim özellikle ’Hastayım biber gazı sıkmayın’ diye yalvarıyor. Bu duruma söylenecek daha hiçbir şey yoktur. Adli Tıp Kurumu’ndayız sonuçları bekliyoruz" diye konuştu.

 

Rize, Pazar Subaşı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Demir ise Çayan Birben için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Kimsenin istemediği bir sonucun yanşadığını aktaran Demir, "Böyle olmasını istemezdik. Bundan sonra olmaması için elimizden geleni yapacağız. Sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. Devletin kolluk kuvvetlerinin halkına, işçisine, iş verenine, memuruna biraz daha özverili davranması gerekiyor. Büyük yalvarışlara rağmen, ki Yalova’da çok sevilen, tanınan bir kardeşimiz. Yalvarışları dinlemeyip biber gazı kullanarak böyle bir sonu hazırladılar’ diyen Demir, "Hepimiz çok üzgünüz. Dün Yalova’daki görevlerimizi yaptık. Cenazemizi aldık Adli Tıp Kurumu’na getirdik. Buradaki işlemler bittikten sonra cenazemizi uçakla Rize’ye memleketimize göndereceğiz" diye konuştu.

 

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Olayla ilgili Yalova Emniyet Müdürlüğü'nün görevli polisler hakkında başlattığı idari soruşturma ile savcılığın başlattığı adli soruşturma sürerken, internet kafede yüzünü yıkarken yere düşen Çayan Birben'in, olay yeri inceleme ekiplerince çekilen ve dosyaya konulan fotoğrafları basına dağıtıldı.

 

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Çayan Birben'in ölüm sebebiyle ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Bakan Şahin yaptığı açıklamada; “Müfettiş görevlendirdik, inceliyoruz. Personel haksızsa gerekeni yaparız, haklıysa koruruz” dedi.

 

YARIN RİZE PAZAR'DA TOPRAĞA VERİLECEK

Çayan Birben'in ailesinin avukatı Melike Korkmaz, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. Çayan Birben'in İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsisinin sona erdiğini söyleyen Melike Korkmaz, cenazenin bu akşam uçakla Trabzon'a götürülüp yarın Rize'nin Pazar İlçesi'nde toprağa verileceğini belirtti.