Kavgayı ayırırken polisin sıktığı biber gazından sonra baygınlık geçiren ve kaldırıldığı hastanede komaya giren Çayan Birben, yaşam savaşını kaybetti. Polisleri astım hastası olduğu yönünde uyaran ve biber gazı sıkmamalarını isteyen gencin babası, polisler kendisine açıklama yapana kadar beyin ölümü gerçekleşen oğlunun fişini çekmeyeceğini açıklamış ve olaya isyan etmişti.

 

YAKINLARI SON ANA KADAR UMUTLU BEKLEDİ

Yalova Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde yaşam mücadelesi veren Çayan Birben’in yakınları, hastane bahçesinde Birben’in sağlık durumuyla ilgili iyi bir haber almak umuduyla bekledi.

 

Arkadaşları ve yakınları tarafından hastane bahçesindeki bir minibüsün arkasına asılan, üzerinde ”yorumsuz” yazılı Birben’in fotoğrafının yanına gelen abla Özge Birben, güçlükle sakinleştirildi.

 

Baba Ahmet Birben’e sarılan ve kardeşinin fotoğrafını okşayan Özge Birben, ”Kardeşim, teslim olma, sen güçlüsün. Bak senin Fenerbahçe formanı giydim. Hadi kalk. Neden dolabımı karıştırdın diye kız bana” diyerek gözyaşı döktü.

 

Yalova Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde yaşam mücadelesi veren Çayan Birben, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

 

Hastane önünde ölüm haberini alan Birben'in annesi Yücel, babası Ahmet ve ablası Özge Birben'in de aralarında bulunduğu yakınları fenalık geçirdi.

 

Hastane önündeki yaklaşık 100 kişilik grup, ellerindeki pankartla yürüyüşe geçmek istedi. Birben’in yakınları, 'Katil polis' sloganları attı. Gruba müdahale eden polis yine biber gazı kullanırken, bu sırada, hastanenin girişindeki polis noktasının camı kırıldı.

 

POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Güvenlik güçleri ile Birben'in yakınlarının da aralarında bulunduğu grup arasında yaşanan arbede sırasında bir polis memuru yaralandı. Gerginlik sırasında polis havaya ateş açtı. Yaralı polis, Özel Yalova Hastanesi'ne kaldırıldı. Grubun hastane önündeki bekleyişi sürüyor.

 

HASTANEDEN AÇIKLAMA

Yalova Devlet Hastanesi yetkilileri, Çayan Birben'in pazar günü hastaneye geldiğini hatırlatarak şu bilgileri verdi:

 

"Kendisinde Sanatcı Ebru Gündeş'te görülen, 'Subaraknoid Kanama' diğer adıyla 'Sak' dediğimiz 'Damar içindeki kanın, beyin-omurilik sıvısının dolaştığı subaraknoid aralığa açılması' rahatsızlığı gözlemlendi. Hemen yoğun bakım ünitesine aldı. Dün geceye kadar kalbi iki kez durdu. Müdahale ile çalıştırdık. Son 12 saat içerisinde kalp üç kez daha durdu. Yine müdahale ile çalıştırıldı. Çayan'ın kalbi öğleden sonraki krize dayanmadı ve yaşamını yitirdi."

 

YALOVA EMNİYETİ: TAHKİKAT SÜRÜYOR

Yalova Emniyet Müdürlüğü, astım hastası gencin, iki grup arasındaki kavgayı ayırmak isterken polisin kullandığı biber gazından etkilendiği iddiasıyla ilgili, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden polis başmüfettişi talep edildiğini bildirdi.

 

Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, 27 Mayıs gecesi saat 22.30 sıralarında alınan kavga ihbarı üzerine iki ekibin, Fevzi Çakmak Mahallesi Abdullah Baştürk Parkı önündeki olay yerine gittiği, tartıştıkları belirlenen E.Y ve oğlu U.Y ile F.D ve yanında bulunan O.D ve K.B’nin sorgusunun yapıldığı belirtildi.

 

DOKTORA RAPORU DEĞİŞTİR BASKISI

Çayan Birben’in doktorları ölüm nedenini “biber gazının neden olduğu stres, stresin yol açtığı hipertansiyon sonucunda beyin baloncuğunun patlaması” olarak açıkladı. Doktorlara raporu değiştirmeleri konusunda baskı yapıldığı ileri sürüldü. Birben’in yakınları hasta gence zamanında tıbbi müdahalede bulunulmadığını, olayın peşini bırakmayacaklarını belirtti.

 

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise ölümün biber gazından olduğu yönünde açıklama yapan doktorlara baskı yapıldığı iddiasını Twitter’dan duyurdu. İddiaları doğrulayan Oktay Üst, “Hemşireler Çayan’a verilen raporla ilgili doktorlara baskı yapıldığını bize söyledi. Doktorlardan ölümün biber gazından olmadığına dair rapor vermeleri istenmiş. Neredeyse bütün Emniyet burada. Bu işin peşini bırakmayacağız, Hopa’da da Metin Lokumcu biber gazı nedeniyle öldü. Bu gaz insan sağlığına zararlı, bu son olsun.

 

ŞAHİN'E 'İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?'

Çayan Birben’in polisin kullandığı biber gazı neticesinde kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleştiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e, “Daha önce biber gazının sağlığa zararlı olmadığına dair bilimsel temeli olmayan iddianızı beyan etmiştiniz, istifa etmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

ÖDP GENEL BAŞKANI HASTANEYE GELDİ
Hastaneye Birben ailesini ziyaret etmek için ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da geldi. Alper Taş buraya sadece siyasi parti genel başkanı sıfatıyla değil, Çayan'ın bir akrabası ve köylüsü olarak geldiğini söyledi. Taş, "Bu biber gazlarını polis teşkilatı adli olaylarda insanların üzerinde deneyerek mi test ediyor. Bu olayın üstünü kimse örtemeyecek. Devlet yetkililerinin yaptığı hiçbir şey yanlarına kalmayacak. Umarız bu son olur. Bir daha böyle olaylarla karşı karşıya kalmayız" diye konuştu.

 

Çayan Birben’in annesinin de tutuklu CHP Milletvekili Mehmet Haberal’ın akrabası olduğu öğrenildi.