Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle birçok kişi dayanışma amacıyla sınırı geçerek Koban’ye geçti.

Mirşitpaşa Sınır Kapısı’ndan geçiş yapa halk, burada Kobani halkı ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) tarafından karşılandı.

Bianet’e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kobani’de dünden itibaren IŞİD’in saldırılarının yoğunlaştığını bu yüzden halkın dayanışma amacıyla sınırı geçerek Kobane’ye gittiğini söyledi.

Kürkçü IŞİD'in saldırıları ile ilgili şunları söyledi:

“Dün de Kobani’yi bir heyetle ziyaret ettik. Kobani’de IŞİD saldırılarının yoğunluğunda artış var. Şehre yönelik sadırlarda şiddetlenme var. Durum biraz gergin, havan atışları oluyor.

Bu nedenle Türkiye sınırındaki halk oradakilerle dayanışmak için sınırı geçiyor. Gitmek görmek, varlıklarını hissettirmek istiyorlar. Zaten birçoğunun akrabalık bağı da mevcut.

Türkiye tarafındaki sınırda güvenlik güçlerinin kitle üzerindeki baskısı hafifledi. İki gündür herhangi bir saldırı olmadı. Şu anda Kobane’ye geçiler de yarı yarıya serbest gibi. Kobani’de yaşayan Suriyeli Kürtlerin geri dönüşlerine izin veriliyor. Destek olmak için gitmek isteyenlerin de bir bölümü tel örgülerden geçiyor. Biz de sınırda bekliyoruz, heyet olarak Kobani’ye geçip son durumu öğrenmek istiyoruz.”

Kürkçü ile birlikte heyette HDP vekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Diyarbakır Barosu’ndan Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı da bulunuyor. 

GERGİNLİK ARTTI

DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) tarafından akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise şu bilgi verildi:
"Bugün Suruç (Pîrsûs) sınırından Kobanê'ye geçen yaklaşık 3.000 kişilik grup askerlerce sınırda, mayınlı bölge bekletilmektedir. Grupta yer alan Ankara İl Başkanımız Ahmet Aday, askerlerin sınırdan geçiş için kitleyi kilometrelerce uzaktaki gümrük kapısına yönlendirdiğini iletti. Ahmet Aday, askerlerin gaz ve tayzikli suyla saldırarak kitleyi hareketsiz bıraktığını ve askerlerin Kobane'ye geçiş için kullanılan güzergahtan dönüş yapılması durumunda "Vur emri" aldıklarını da aktardı."