Köy boşaltmalar, JİTEM korkusu ve Kürt işadamlarına yönelik cinayetlerle geçen 90’lı yılların ‘kara kutusu’ Eski Özel Harekat Polisi ve Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkın’ın  verdiği ropörtajların ardından, bir önemli gelişme daha yaşandı. Müdahil avukatlarının yaptığı talep doğrultusunda; Çarkın ile ilgili dosyaya bakan Özel Yetkili Savcı Hakan Karaali’nin “Yalnızca Ayhan Çarkın dosyasıyla ilgilenmesine” karar verildiği, savcı Karaali’nin soruşturmayı derinleştireceği öğrenildi.

Özel Yetkili Savcı Karaali, basın yoluyla işlenen suçlarla ilgili dosyalara bakıyor. Çarkın’ın detaylarıyla anlattığı kanlı olayların mağdurlarının avukatları ise “Savcı Karaali’nin elindeki dosya sayısının fazlalığına” dikkat çekerek, Çarkın ile ilgili dosyanın ya başta bir savcıya verilmesini ya da da savcının iş yükünün azaltılıp yetkilerinin artırılmasını talep ediyordu.

Müdahil avukatlarından Taylan Tanay, bu amaçla İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçeyi Başsavcı vekili Fikret Seçen’e iletti. Avukat Tanay, gerekçelerini şöyle sıraladı: “Soruşturması sürdürülen bir suç örgütü söz konusu. Temel eylem biçimi kaybetme, silahlı çatışma süsü verilmiş kolluk infazı. Yüzlerce insanın silahlı çatışma adı altında öldürüldüğü, halen 17 bin civarında insanın kaybedildiği düşünülürse soruşturmanın derinleştirilmesi bizce zorunluluk arzediyordu. Bunun basın işlerine bakan bir savcının iş yükü ile yürütülmesi mümkün değildi. Soruşturmayı sürdüren savcılığın görev yaptığı saha içerisinde süreli ve süresiz yayınların sayısı hayli fazlaydı. Basın Kanunu uyarınca dava açmak için kesin süreler var. Bu da savcılığın iş yükünü artırmakta” diye konuştu.

Dilekçeyi sundukları Başsavcı vekili Fikret Seçen’in de konuya olumlu yaklaştığını belirten Tanay, Seçen’den Savcı Karaali’nin üzerinden basın dosyalarını almaya karar verdikleri yönünde bilgi aldıklarını söyledi. “Bu yolla Karaali’nin müstesna olarak bu dosya ile ilgileneceğini ve soruşturmayı derinleştireceğini öğrendik” diyen Tanay, soruşturmanın amacına ulaşılması ve ülke tarihinin en kapsamlı kontrgerilla faaliyetinin açığa çıkarılması yolunda önemli bir adım olduğunu da vurguladı.

‘Susurluk defterine son’

Hacı Karay Ailesi’nin avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu ise “Ergenekon zihniyetini mahum etmek isteyen anlayışın Susurluk defeterini kamuoyu vicdanını rahatlatacak şekilde kapatması lazım” dedi.

Soruşturmadan genel olarak memnun olmadıklarını da ifade eden Okçuoğlu, “Bu ciddiyeti görürsek biz de savcı gibi çalışabiliriz. Bizden yararlanılmasını talep ediyoruz. Failleri, mekanizmayı biliyoruz. Cinayetler konusunda elimizde çeşitli kanıtlar var” dedi.

Radikal