Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak günü düzenlenen suikast sonucu öldürülen PKK kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in cenazeleri Diyarbakır'a doğru yola çıkarıldı.

Paris Charles de Gaulle havaalanından İstanbul’a gelen uçakla BDP'li Milletvekili Nazmi Gür eşliğinde İstanbul'a getirilen 3 Kürt kadın siyasetçinin cenazeleri, Yeşilköy Havaalanı iç hatlarda binlerce kişi tarafından karşılandı. İç hatlarda çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kitle sık sık attığı ‘Şehit Namırın-Şehitler ölmez’ sloganları ile cenazeleri karşıladı.

KOLÇAK: TEK SES OLDUK

Yaşamını yitirenler adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan BDP İl Eş Başkanı Asiye Kolçak, "Onları canlarını uğruna feda ettikleri Kürdistan'a uğurlamak için tek ses olduk" dedi. Kolçak, "Kürt kadın hareketini hedef alanlara, binlerce kadın mücadelesi ile cevap verilecek" diye konuştu.



CANSIZ'IN BABASI: KIZIMIN MÜCADELESİNİ BİNLER DEVRALIYOR

Kendilerini karşılayan herkese çok teşekkür ettiğini belirterek konuşmasına başlayan Sakine Cansız'ın babası İsmail Cansız ise, "Bu kalabalığı gördükten sonra binlerce çocuğum olduğunu anladım ve biliyorum ki binler kızımın hesabını soracak. Kızımın mücadelesini binler devralıyor. Ben de size canımı feda ediyorum. Buradan Amed'e, Dersim'e ve tüm Kürdistan'a selamlarımı ve sevgilerimi yolluyorum" diye konuştu. Cansız konuşurken, kitle içinde bulunan birçok kişinin gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

TUNCEL: CANSIZ DİRENİŞİN KENDİSİYDİ

Cansız'ın ardından söz alan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, "Biz onların mücadelesini devam ettireceğiz. Bu katliamlarla mücadeleyi gerileteceklerini sananlar yanılıyor. Biz her zaman daha fazla çalışacağız. Sakine Cansız direniş tarihinin kendisiydi. Yarın Amed'de onları kendi topraklarına uğurlayacağız" dedi.

Konuşmaların ardından, Cansız, Doğan ve Şaylemez'in cenazelerini taşıyan uçak, saat 18.45'te Atatürk Havalimanı'ndan Diyarbakır'a hareket etti.

Üç Kürt kadın siyasetçinin yakınları ve arkadaşları da uçakta bulunuyor.