Suruç katliamını gerçekleştiren canlı bombanın vücut bütünlüğü bozulacak kadar parçalandığı halde nüfus cüzdanının sapasağlam ve hızla bulunması tartışma yarattı.

Nisan ayında “Türkiye Yabancı Savaşçılara Ne kadar Yabancı” başlıklı bir yazıyla IŞİD’i tartışan ve Ocak ayında da IŞİD’le ilgili bir saha araştırması yaptıran Global Politika ve Strateji Başkanı Doç. Dr. Süleyman Özeren, nüfus cüzdanı tartışmasını, “Çok tipik bir IŞİD eylemi olduğunun göstergesi. Bununla IŞİD yeni bir mesaj veriyor. Saldırganın kimliğini saklamıyor ve 'Türk vatandaşını kullandım'.” diyor.

"MESAJ VERİYOR"

Özeren, bu durumu, "Bu bir ilk ve saldırganın yabancı olmasından daha tehlikeli bir durum. Yeni kanlı eylemler yapılacağının ve bu eylemlerin de yine Türk vatandaşlarınca gerçekleştirileceğinin de mesajını veriyor” diye değerlendirdi.

“TİPİK BİR IŞİD EYLEM PROFİLİ”

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül’ün haberine göre; Suruç saldırısı için “IŞİD’in tipik eylem profiline uygun” diyen Özeren’in değerlendirmeleri şöyle:

‘Sizin vatandaşınızı kullandım’ mesajı: Buna ilk kez tanık oluyorum.

Canlı bomba bir Türk vatandaşı, üzerinde kendi kimliği var ve bu kimlik saldırıdan sonra sapasağlam ve hızla bulunabiliyor. IŞİD, son derece iyi hesap yaparak, hedefe dönük profesyonel eylem yapan bir örgüt.

O nedenle acemilik olduğunu düşünmem, bence saldırganın kimliğinin bulunmasını istemişler. Üstelik saldırganın bir Türk vatandaşı olması olayı çok daha tehlikeli hale getiriyor. Nüfus cüzdanı ile açıkça mesaj veriliyor. IŞİD, “Türk vatandaşını kullandım” diyor.

YÜZLERCE CANLI BOMBA

IŞİD, bugüne kadar karşılaştığımız tehlikelerin hepsinden daha tehlikeli. Çünkü IŞİD, tam bir “yabancı savaşçılar” örgütü. Ve bu yabancı savaşçılar içinde Türkiye’den gidenlerin sayısı oldukça fazla. Araştırmalara göre 600 ile 100 arası.

PARALI EYLEMCİLER

IŞİD, saflarına katılanlara maaş da veriyor. Türkiye’den gidenler de başka ülkelerden gelenler de IŞİD’den 100-200-300 dolar maaş alıyor.

Güvenlik kurumları IŞİD’i tanımıyor: Toplum gibi devletin güvenlik birimleri de IŞİD’in farklılıklarının farkında değil. Ne istihbaratın ne de diğer güvenlik birimlerinin IŞİD’e yönelik bir çalışması yok.