İstanbul’daki Ekümenik Patriklik, 100 yıl önce Çanakkale Savaşı'na katılmış Rum Ortodoks toplumu mensuplarını ilk kez Çanakkale’de andı.

CNN Türk’ten Serdar Korucu imzalı haberine göre, Ekümenik Patrik Bartholomeos doğduğu ve çok sevdiği adası İmroz’a (Gökçeada) gitmeden önce Çanakkale Savaşı’ndaki kritik bölgeleri ziyaret etti. İlk durağı Şehitler Abidesi olan Patrik Bartholomeos büyük ilgi ile karşılandı.

Ekümenik Patrik, Şehitler Abidesi'nden ayrıldıktan sonra Çanakkale Savaşı’nın en önemli bölgelerinden Conkbayırı'na geçti. Gezisi kapsamında Anzak Koyu'na da geçen Patrik Bartholomeos, Anzak mezarlığını da ziyaret etti.

Patrik Bartholomeos, savaşa katılan Rum Ortodoks toplumu mensupları için Rum ve Yunan geleneklerine uygun olarak haç şeklinde defne yapraklarından hazırlanmış olan çelengi buradaki anıta bıraktı.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, beraberindeki heyetle birlikte Osmanlı cephesine katılan Rum toplumu mensupları için dua etti. Patrik Bartholomeos, ziyaretini şu sözlerle anlattı:

“Çanakkale Savaşları’nda Osmanlı ordusunun içinde diğer vatandaşların yanında savaşarak şehit düşen Hıristiyan, Ortodoks vatandaşlarımızın için cemaatimizin eski üyeleri için dua ettik. Ruhları şad olsun. Yalnız Çanakkale Savaşları’nda değil, bütün savaşlarda Rum, Ortodoks ve Hıristiyanlar vatani vazifelerini yaparken bazen şehit düştüler. Veya vatani vazifelerini tamamlayarak evlerine döndüler. Bunları her zaman hatırlamalıyız. Onlara bir minnet borcu ödemiş olduk. Tekrar ruhları şad olsun diyorum. Allah rahmet eylesin.”

Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı bölgede okunan dua, ilk olma özelliği taşıyor.

Ziyarette, Ekümenik Patrikliğin emektar çalışanlarından fotoğrafçı Nikolaos Manginas da yer alıyor.

Manginas, Çanakkale'de hayatını kaybeden dedesinin de aralarında bulunduğu, Osmanlı saflarında savaşan Rumlar için okunan duanın önemini ziyaret öncesinde şu ifadelerle anlattı:

“Dedem Nikola Nikolaidis'in de şehit düştüğü bu topraklarda ilk kez Patrik tarafından dua okunacak. Bu dua çok değerli ve anlamlı. Hepimiz için çok duygu yüklü bir an olacak. Bu tarihi nitelikte bir ziyaret. Aradan 100 yıl geçmiş olsa da savaşta Rum Ortodoks cemaati üyelerinin de unutulmadığını gösteriyor. Patrik Bartholomeos'a Çanakkale Savaşı'ndaki Rum Ortodoks cemaati üyeleri için Conkbayırı'na düzenleyeceği ziyaret ve edeceği dua için çok müteşekkiriz."

Çanakkale Savaşı'na Osmanlı'da yaşayan çok sayıda Rum toplumu mensupları da katılmıştı.