Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberleri nedeniyle yargılandıkları dava saat 10.00’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 

Gazeteciler, Dündar ve Gül’ün davasını izlemek için yeniden İstanbul Adliyesi'nde olacaklar. Gazetecilerin yanı sıra milletvekillerinin de davayı izlemeye geleceği ancak gizlilik kararı nedeniyle salona alınmayacakları belirtildi. 

NE OLDU?

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında Adana'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili haberler ve fotoğrafların yayınlanmasıyla ilgili davanın ilk duruşması 25 Mart'ta Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülmüştü.

İlk duruşmada davaya kısa süre önce atanan Savcı Evliya Çalışkan, duruşmanın izleyicilere kapalı devam etmesi talebinde bulunmuştu. Hâkim savunma makamının itirazlarına rağmen duruşmaların gizli yürütülmesine hükmetmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT avukatlarının davaya müdahil olma talepleri de kabul edilmişti.

İlk duruşmayı çok sayıda gazeteci, meslek örgütü temsilcisi ve yabancı diplomatlar da izlemişti. Konsolosların davayı izlemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini çekmişti.


Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkında “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, cebir ve şiddet kullanarak T.C Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” ile suçlanan gazeteciler hakkında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

"TARİHTE HEP KAZANDIK; YİNE KAZANACAĞIZ"


Can Dündar, duruşma öncesi kişisel Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Erdem Gül ile birlikte yargılanan Can Dündar, mesajında, "Çağlayan'a, bir kez daha, despotizme karşı basın özgürlüğünü ve hukukun üstünlüğünü savunmaya gidiyoruz. Tarihte hep kazandık; yine kazanacağız" dedi.
ERDEM GÜL: GAZETECİLİK YARGILANIYOR

Duruşma öncesi Erdem Gül ise, ''Bugün burada ne karar verilirse verilsin, burada gazetecilik yargılanıyor, haber yargılanıyor. Gazetecilik suç olmadığına göre bu davayı reddediyoruz. Bu davanın bugün düşmesi gerekiyor'' dedi.