MİT TIR’ları haberi nedeniyle Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılanacağı davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT’in müdahil olma talebi kabul edildi. Davaya gizlilik kararı verildi. Milletvekillerinin salonu terk etmemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 1 Nisan’a erteledi. Vekliller hakkında yasal işlem yapılması kararlaştırıldı.

Saat 10.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başlayan duruşmaya CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal ve Gürsel Tekin, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Filiz Kerestecioglu, Garo Paylan, İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EJF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Pen International ve çok sayıda gazeteci gözlemciler arasında yer aldı.

Ayrıca, yabancı diplomatlar, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile ulusal ve uluslararası gazetecilik meslek örgütleri de Dündar ve Gül’e destek verdi.

DÜNDAR: BİRİ KAÇAK SARAY BİRİ ADALET SARAYI


Duruşma öncesi, Çağlayan Adliyesi dışında Can Dündar ve Erdem Gül açıklama yaptı.

Adliye önünde konuşan Dündar, “İki saray arasında kalmış durumdayız. Biri Kaçak Saray, biri Adalet Sarayı. Yaptığımız haberin arkasındayız. Buraya gazeteciliği savunmak için geldik. Bugün mahkemeden aksi yönde bir karar çıkarsa bu AYM’ye kayyum atandığı anlamına gelir” dedi.

Gül ise “Biz sadece işimizi yaptık” dedi.

DURUŞMA KAPALI GÖRÜLECEK


Can Dündar ve Erdem Gül alkışlar arasında duruşma salonuna girdi. Ardından kimlik tespiti yapıldı.

Davaya yeni atanan savcı Evliya Çalışkan, duruşmanın kapalı görülmesini talep etti. Avukatlar bu talebe itiraz etti.

Avukat Tora Pekin, adil yargılanmanın güvencesi için yargılamanın açık olması gerektiğini belirtti, “Açık yargılama savunma hakkının güvencesidir. Savcının kapalılık talebinde devlet yetkililerinin görüşme kaydı iddiası var. Bizim dosyamızda böyle bir kayıt yok. Neden dosyanın tamamı kapalı oturumda irdelensin. Gizli belgeler varsa o belgeler irdelenirken oturum kapalı yapılabilir” dedi.

Avukat Pekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “AYM kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum” açıklamasına tepki gösterdi, “Cumhurbaşkanı size Anayasa’yı çiğnetmek istiyor. Bu beyanlar suçtur” dedi.

Davada şikayetçi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı ise “Kapalı celse konusunda takdir mahkemenizindir” dedi.

Savcı ayrıca davaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT’in de müdahil olmasını istedi. Avukat Ergin Cinmen Erdoğan’ın müdahilliğinin yargının bağımsızlığını da zedeleyeceğini ifade etti.

ERDOĞAN VE MİT MÜDAHİL OLDU


Mahkeme ara karar için duruşmaya ara verdi

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, MİT ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahilliği kabul ederek, duruşmanın kapalı oturumuna karar verildi.

Savcının talebi üzerine duruşmanın kapalı görülmesine karar verildi.

Duruşmayı izleyenler kararı protesto etti.

1 NİSAN'A ERTELENDİ


Duruşma verilen ardından tekrar başladı. Mahkeme, milletvekillerin salonu terk etmesini istedi. Vekiller salonu terk etmek istemeyince vekiller hakkında yasal işlem yapılması kararlaştırıldı.

Milletvekilleri salondan çıkmayınca, mahkeme duruşmayı 1 Nisan’a erteledi.

HRW: DAVA DERHAL SONA ERSİN


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de duruşma öncesi yaptığı açıklamada ‘davanın derhal sona erdirilmesi ve ifade özgürlüğüne, halkın bilgi alma hakkına müdaheleye de son verilmesi’ çağrısında bulundu.

DÜNDAR: KORKMUYORUZ


Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, ilk duruşmalarından hemen önce dün akşam Artıhaber’de Banu Güven’in konuğuydu.

Yargılanacakları mahkemeye ek heyet gönderildiğine, duruşmaya saatler kala yeni savcı da atandığına dikkat çeken Dündar,”Sürprizle karşılaşabiliriz, ama korkmuyoruz” demişti.

SAVCI DEĞİŞTİRİLMİŞTİ


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmaya 2 gün kala, Savcı İrfan Fidan’ı davadan alıp Yerine Evliya Çalışkan’ı görevlendirmişti.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 15 gün önce mahkemeye dört yeni hakim atandığını, AYM kararını aşmak için de duruşmaya yeni delil sunulmuş gibi davranıldığını belirterek, “Bu tezgahı kabulleneceğimizi zannedenler duruşmayı beklesin,” demişti.

EDEBİYATÇILARDAN DAVUTOĞLUNA MEKTUP


Öte yandan duruşma öncesi, dünya edebiyatının önde gelen isimleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’na açık mektup yazdı.

Monica Ali, Margaret Atwood dahil 100’ü aşkın yazar, The Guardıan gazetesinde yayınlanan mektupta, davanın düşürülmesi ve basın-ifade özgürlüğüne dönük ihlallere son verilmesi istendi.